Seven Games – De sju lekarna

De sju lekarna är bland det första som Pat Parelli skapade för att kunna förtydliga Natural Horsemanship för människor. Lekarna är baserade på hästarnas egna språk som de använder sig av i hagen. Och det är även de språk jag alltid använder mig av med hästar. Oavsett om jag är i paddocken och tränar, leder min häst till stallet, rider dressyr, eller lastar den i transporten. Det är samma språk, alltid.

Zoner

Först brukar vi dela in hästens kropp i olika zoner. Detta gör det lättare för oss på många många plan, och ofta kan man se tydlig skillnad på att vissa hästar tycker/tycker inte om något i just specifika zoner.

Lekarna

De 3 första lekarna är grundlekarna. Det är som bokstäverna i vårt alfabet. De resterande 4 lekarna är alla byggnationer av de 3 första. Som enkla fraser, ”Hej jag heter Joanna” och vartefter utvecklas språket. Emellan mig och min bästa vän kan det räcka med ett ord för att båda ska förstå vad vi menar. Detta sker även med hästarna vartefter.

1. Friendly Game – Vänskapsleken

Den här leken är till för att lära din häst att inte se dig som ett rovdjur, det du utsätter hästen för ska inte vara något farligt. Om du till exempel berör din häst med en plastpåse ska du hjälpa din häst att känna sig trygg med det, för den ska helt enkelt veta att du aldrig skulle utsätta den för något farligt. Du bör skapa sådant tillit hos din häst att du kan ta på den överallt. I munnen, på bakbenen, under svansen, i öronen, osv. Du börjar alltid med att beröra med dina händer, när hästen accepterar att du gör det överallt kan du gå över till en carrotstick eller ett spö, och sedan en plastpåse, osv. Det är bara fantasin som sätter gränser vad du väljer att leka med!


Approach and Retreat

Om vi säger att hästen tycker det är jobbigt att någon rör vid dens öron. Så gör vi inte så att vi går och tar tag i öronen och väntar tills den ”lugnat ner sig” – Se det var inte så farligt! Istället tar man det steg för steg. Men börjar där hästen tycker det är helt okej att an rör vid den och inte bryr sig allt. Så vid mitten av halsen kanske. Men så fort man rör handen någon cm närmare örat så höjer den huvudet lite. Hästen visar då vart  dens tröskel börjar. Och då fortsätter man att klappa fram till den trönskeln, och tillbaka, fram och tillbaka tills hästen inte reagerar där längre. Då kan man flytta sin hand ytterligare närmare öronen, och fortsätta att klappa fram och tillbaka, fram och tillbaka. Har man en stor häst är det lättast att göra detta med en carrotstick då man kan fortsätta att klappa fram och tillbaka även om hästen har en lång och hög hals. Det gäller att alltså ta hand om de små bekymren först och jobba sig fram till det häten tycker det är läskigt. Det är ganska logiskt, om hästen inte tycker det är okej att man klappar på halsen, varför skulle den tycka att det var okej när vi rör en så känslig del som öronen?

Under denna lek ska hästen helst stå med en sänkt och avslappnad hals. Skulle hästen höja huvudet, flytta på sig, eller rent av bli rädd när du närmar dig en viss kroppsdel så måste du backa tillbaka och avancera sakta men säkert framåt igen, och inte gå vidare förrän hästen är helt lugn! Det är viktigt att du använder rytm när du berör hästen med dina händer eller något föremål, du väntar tills du ser att hästen avslappnad och då tar du tillbaka det läskiga. De tre R’en, Rythm, Relaxation and Retreat.

2.Porcupine Game – Piggsvinsleken

Den här leken lär din häst att gå undan för tryck åt alla sex riktningar – Uppåt, nedåt, framåt, bakåt, höger och vänster. När du leker använder du dig av 4 faser – Håren, huden, musklerna och skelettet. För det är vi som gör hästar känsliga / eller okänsliga. Du måste alltid ge hästen en chans att svara på det lättaste trycket, innan du gradvis går vidare till nästa fas och så fort hästen går undan måste du svara med omedelbar eftergift.

Hästarna använder själva faser när de vill flytta på varandra

Man kan se faserna (dessa återkommer i även i lek nr 3.) som frågor

fas 1. ”hej har du lust att skicka mig saltet?”

fas 2. ”Ursäkta kan jag få saltet?”

fas 3. ”Du där! Skicka mig saltet”

fas 4. ” ÄR DU DÖV?” – du går och hämtar saltet själv..

Börja tex med att be hästen att backa genom att lägga handen på bringan. Först så pass löst att du tänker dig att du bara känner de yttersta håren på din häst, vänta tre sekunder och svarar inte hästen går du upp i fas så att du tänker dig att du nuddar huden, svarar inte hästen då ökar du så du nuddar musklerna, och därefter skelettet (Detta är mest ett tankesätt för att göra det lätt att förstå). Glöm inte att svara med omedelbar eftergift såfort hästen tenderar att gå i rätt riktning, det räcker man att han bara väger bakåt eller tänker bakåt i början. Det viktiga är att även om man har en ”seg / lat häst” att man börjar med en lätt fas 1, och ger den mycket tid. fas 1 ska vara så lite som man kan.

3. Driving Game – ”Flytta på dig” Leken

I den här leken ska du kunna flytta din häst, utan att du rör vid den. Alltså enbart med psykiskt tryck. Även här använder du dig av faser. Första fasen är att du kollar med en stor fokus och energi på den kroppsdelen du vill flytta, andra fasen är att du tex lyfter sticken eller håller upp handen, tredje fasen så svingar du sticken/repet eller ”pulserar” med handen rytmiskt och fjärden fasen så svingar du så mycket att du nuddar hästen. Så fort hästen flyttar sig måste du släppa all energi och fokus på den och ställa dig i en ”neutral position” = ingen energi. Om du behövde gå upp i fas 4 är det viktigt att du gör friendly game på precis det stället du behövde nudda hästen. Det är därför parelli ”spö” kallas för carrotstick – det ska fungera som belöning och som förstärkning när det behövs.

4.Yo-yo Game – Jojoleken

Den här leken så lär du hästen att backa ifrån dig och sedan komma tillbaka till dig på en rak linje. Många hästar har en trasig jojo och har bara en Jo. Alltså, antingen har de väldigt bra drive och backar lätt ifrån dig, eller så har de en väldigt bra draw och kommer lätt tillbaka till dig. Den här leken är till för att träna upp så att hästen har lika lätt för att rygga som att gå framåt. Denna lek innefattar även alla övergångar hästen gör emellan gångarter. Denna lek lär hästen att ha lika mycket ”framåt och bakåt” energi. Alltså det krävs lika mycket att få hästen att gå framåt, som det krävs att få den att stanna.

Börja med placera hästen mitt framför dig och håll sedan i änden på repet. Börja med första fasen där du enbart vickar på fingret och fokuserar på bringan som du vill ska backa undan. I andra fasen vickar du på hela handen så en liten rörelse går ner i repet men inte ända fram till hästen, tredje fasen så vickar du på armen upp till armbågen så att rörelsen i repet rör sig fram till hästen, i fjärde fasen rör du på hela armen fram och tillbaka så att rörelsen blir kraftig i repet. Så fort hästen backar eller ens tänker bakåt, måste du sluta vifta på repet och slappna av i din kropp. Tänk på skillnaden i din hållning när din energi är ”på” och när den är ”av”. Du ska kunna stå varför din häst utan att den backar, och du ska kunna stå framför din häst och be den att backa.
När du ska  få hästen att komma tillbaka till dig så hukar du dig framåt så att du flyttar din mage bakåt, du kan även backa något steg bakåt samtidigt som du ”smeker” repet mot dig, utan enbart rytmiskt smeka repet mot dig. Skulle hästen inte flytta sig, då kan du sluta fingrarna någorlunda om repet sakta men säkert samtidigt som du smeker det, men glöm inte att släppa efter så fort hästen ens tänker framåt.
fas 1   ta upp din energi, vicka på fingret

fas 2  handleden

fas 3 armbågen

fas 4 hela armen

5. Cirkling Game – Cirkelleken

Först och främst vill jag säga att Cirkling game inte är samma som longering!
Circling game ska lära hästen att hålla ansvaret : Inte bete sig som ett bytesdjur – vara mentalt, känslomässigt och fysiskt med, Hålla riktningen, hålla gångarten och se vart den går.

Cirkling game består av lekarna yoyo game, friendly game och driving game. När du backar ut hästen använder du dig av precis metod som i yoyo game, sedan när hästen backat ut så långt du vill, använder du dig av driving game på framdelen, genom att använda faserna:

fas 1  Vrid din överkropp oct utsräkta arm åt det håll hästen ska (lead it)

fas 2  Lyft sticken (lift if)

fas 3 Svinga sticken (swing it)

fas 4 Nudda hästen (touch it)

När hästen går ut på cirkeln måste du omedelbart sänka ner din arm och ställa dig i en neutral position där du släpper all energi från hästen. Du ska här alltså stå kvar i samma position, Inte följa med hästen runt utan föra repet från hand till hand bakom din rygg när hästen passerar. Beroende på vilken horsenality din häst har, får du se hur många steg hästen tar innan den frågar om att få komma in igen. Med introverts kanske du inte får mer än ett halvt varv, medan extroverts kan springa på hur länge de vill. Anpassa dina mål utefter energin i din häst, har du en introvert kanske det räcker med 1 varv i början, medan extroverts kan du satsa på 3 varv i början. Anpassa dig efter din häst! Tänk på att det är BRA och Önksvärt att hästen väljer att komma in till dig! Även om ditt mål var att den skulle fortsätta runt, så gör det inget om den kommer in. Säg hej och tack för att du kom in, och skicka sedan ut den igen, men Lite mer energi. När du sedan vill kalla in hästen gör du det med hjälp av driving game på bakdelen, och till en början brukar man behöva förtydliga genom att bromsa i repet med hjälp av att vifta det.

6. Sideways Game – Sidvärtsleken

I sidvärts leken ska hästen flytta både sin fram och bakdel samtidigt. Börja med att checka av så driving fungerar på delarna separat. Tillslut kan du be om att flytta hela kroppen åt sidan. I början brukar det vara lättare att göra den här övningen längs med ett staket som bromsar upp så hästen inte går rakt fram.

7. Squeeze Game – Trängselleken

Hästar är klaustrofobiska djur, så överallt där hästen måste gå, på, under, bredvid eller mellan något blir ett squeeze game där hästen kan känna sig trängd. En transport är alltså det värsta squeeze gamet, hästen ska på, under och emellan när den går in i transporten. Den här leken hjälper din häst att bli mindre klaostrofobisk.
Hästen kan gå över, under, på, bredvid eller i mellan någonting.

leken är väldigt lik circling game då den har samma faser, men iväg skickandet av hästen sker Långt ifrån det den tycker är läskigt. Sen är det hästens ansvar att fortsätta och ta sig förbi det läskiga, då ber man den att korsa bakbenen och vända. Alltså är stegen likadana som i circling game, fast i en halvmåne.

Här har ni ett mycket utförligt inlägg om squeeze game.

Här man ni se et film på mig och Snaelilja utföra de sju lekarna på en enkel nivå, där ni får se några exempel på när ex. circling game inte går riktigt som det ska.

Det viktiga att komma ihåg här, är att man kommer inte långt med bara ett språk, då är man inte mer än en diktator. Man måste också veta vad man ska prata om.

Det krävs att man lär sig läsa hästens kropsspråk för att veta vad/ vilken lek den behöver just nu, eller för framtidens mål. Hur man faktiskt får vår ide, att bli hästens ide! Att förstå sin häst horsemanlity är ett stort steg påvägen.

Läs även gärna Att börja med Parelli Natural Horsemanship

och Horsenality

Annonser

12 thoughts on “Seven Games – De sju lekarna

 1. Olivia

  Om man har en häst som är svår att skicka iväg, hur skulle du då göra? Alla lekar går som rinnande vatten, vi kan varandra utantill. Men när man ska skicka iväg mitt sto så envisas hon ofta med att alltid kolla in på mig. Rumpan är jättelätt att flytta men bogen är svårare. Försöker jag att irritera henne med att bara rulla på min handled mot bogen så kan hon lägga ögonen och se ännu mer bestämd ut. Börjar jag gå mot henne och ”fösa bort henne” från mig så kan hon börja studdsa framför mig. När jag får henne att gå runt mig så behöver jag bara vinkla min fot eller bara titta på hennes rumpan så exploderar hon in mot mig igen. Skulle jag överdriva och peka på rumpan och krypa ihop mot den så skulle hon gå omkull ungefär för att hon skulle vända in mot mig så kraftigt. Hon vill verkligen ha mig framför sig. Förstår du hur jag menar? Och hon ser så jäkla förbannad ut när jag försöker skicka iväg henne, men när hon går på volten så mjuknar hon direkt och slappnar av men vänder som sagt in hur lätt som helst, verkligen hoppar in åt sidan för att möta mig igen.

  Hon är en jäkligt dominant dam, ingen styr över henne i hagen, kanske kan vara bra att veta…? Hur skulle du ha gjort i en sån situation? Tacksam för vilket svar som helst!! Haha.
  Mvh 🙂

  Svara
 2. Sandra

  Hej! Jag skulle inte kunna få skriva ut din artikel till mitt projektarbete?:) För tycker verkligen att du har förklarat så grymt bra, och skulle istället för att skriva om den vilja skriva ut den och hänvisa till dig 🙂

  Svara
  1. malinstenstrom Inläggets författare

   Vad kul att du gillar den! 🙂 Sålänge du hänvisar till oss får du jättegärna göra det!

   Svara
 3. Nina Nordengren

  Tack
  för det, en jättebra beskrivning! Tycker hela din blogg är fantastisk och följer den noga. Lär mig jättemycket. Väldigt generöst att du delar med dig så mycket.

  Svara
 4. Lina

  har haftmin häst nu i 2 veckor och du kan göra precis vad som hälst när hon äter. så jag undrar om det gör nått om hästen äter medans man gör the friendlygame? ( stvaning :s )
  och betyder det nått specielt när hästen jäspar ( stavning :s ) har hört att de känner sig trygga når det jäspar men är det värkligen så?
  Tack på förhand! MVH Lina 🙂

  Svara
  1. joannanieznaj

   Hej. Det gör ingenting att hästen äter när man gör friendly game, det är ett bra tecken på avslappning.
   Om hästen jäspar betyder det att den slappnar av, eller i vissa fall har kommit över något stort, som att den kanske brukade vara ganska spänd för något men nu slappnat av, men jäspning är alltid ett bra tecken!

   Svara
 5. Steffanie

  Hejsan, vad ska jag göra om man ska flytta baken på min ponny, men hotas med och sparkas..? Tacksam för svar!

  Svara
  1. joannanieznaj

   Vara väldigt noga med att gå från fas 1-4 väldigt sakta, ge hästen tid att tänka så den inte känner dig överraskad. Sen är det bra att stå utom spark avstånd, använda en carrotstick och string som är skapad för att hålla oss på säkert avstånd. Och alltid vara rättvis. Det är bra att ta hjälp av en parelli instruktör om man har en häst som har tendens att bitas eller sparkas.

   Svara

Håller du med? Skriv vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s