Att börja med Natural Horsemanship

När jag själv började med Parelli NH så fanns det endast en instruktör i Sverige, som bodde(fortfarande bor) I Bureå. Därför var mina möjligheter att träna för henne ganska begränsade. Parelli har tänk på oss ensamma människor ute i världen och  därför utvecklat sina informations dvd:er som kurser du har hemma i din soffa, tillsammans med the savvy club / parelliconnect ska vi inte behöva tappa hoppet, inte känna oss ensamma och få stöd när vi behöver det. Det mesta jag lärt mig har kommit ifrån allt material parelli säljer, och skickar ut till sina medlemmar. Sen har jag gått flertalet kurser och lektioner för Erika Furberg.

 

På parelliconnect får man tillgång till hela filmen om den första nivån, Level 1. Där förklarar och visar Pat Parelli grunderna i hans program. Sen får man även tillgång till filmer och tidningar, det kommer något nytt varje månad. 8 dvd:er per år, och 4 tidningar per år.

På sajten kan man även ta kontakt med och följa andra människor och deras hästar. Man kan själv föra en dagbok över sina pass med sin/sina hästar. och det finns även så kallade tasks, alltså uppgifter eller moment man kan använda sig av för att aldrig behöva vara fantasilös och känna att man inte kommer någon stans. Om man följer och klarar av momenten kan man själv klättra i nivå, från Level 1 upp till Level 4.

 

På Parelliconnect kan man välja tre olika medlemskap:

Benefactor – donerar pengar till parellis välgörenhet + får dvd:er och magasin hem i brevlådan + får tillgång till allt på parelliconnect.com + rabatt i webbutiken

Savvy – får filmer hem i brevlådan + tillgång till allt på parelliconnect.com + rabatt iwebbutiken

Digital – får tillgång till allt på parelliconnect.com (inklusive de filmerna som skickas hem till savvy och benefactor medlemmar) + rabatt i webbutiken

 

Den billigaste medlemskapet är Digital, som kostar 7,95 € i månaden eller 79 € per år. Vilket just nu är ca 70 kr i månaden /  700 kronor per år.

 

Sen säljer parelli även hemstudiekurser för de olika nivåerna, Level 1-2, Level 3, Level 4 men även inom specifika ämnen som “rida ut”, “inridning” och “att börja leka med dressyr (the game of contact)”.

 

Att eleven själv är engagerad och på egen hand lär sig så mycket som den kan teoretiskt underlättar för instruktörerna. Men självklart kan man behöva hjälp ibland, och det är alltid super inspirerande att gå på kurs!

 

Det finns just nu 4 Parelli instruktörer i Sverige:

 

Erika Furberg 2* instruktör bosatt i Bureå men håller kurser över hela landet (har själv tränat mycket för henne)

Karin Petterson 2* instruktör bosatt i Halmstad.

Ingela Munther 1* instruktör bosatt i Målilla.

Sofie Svensson 1* instruktör bosatt i Halmstad.

 

Att höra av sig till instruktörerna själva är nog det bästa sättet att se vart och när de håller kurser, kanske i närheten av dig? Om du känner dig osäker, åk som fotfolk första gången!

 

Det finns många människor där ute som håller kurser och lektioner utan att ha en utbildning, eller i mitt fall innan min utbildning. Men genom att lära sig från en Parelli instruktör vet man vad man får, deras instruktörsutbildning är bred, och hästhantering och problemlösning är endast en del. En annan del handlar om att lära sig bemöta rätt människa med rätt strategi för att den ska lära sig så mycket som möjligt. Det ska göra instruktörerna så bra att eleven inte bli beroende av den. Finns många som rider en gång i veckan för sin instruktör, och det enda eleven gör är som tränaren säger, utan att riktigt veta varför. Parelli vill att deras elever ska bli problemlösare och själva förstå hur de utvecklar relationen med sin häst.

 

Alltså är mitt första tips att blir medlem på Parelliconnect.com (gratis testperiod i 30 dagar under vilka du kan avsluta ditt medlemskap). Där får man massor med bra information och man hinner känna efter om det passar just dig och din häst/ om man är redo att ta det stora steget in i en annan värld.

 

När man väl bestämt sig (som det var för oss) så finns det ingen annan väg än att skrapa ihop alla pengar man har och köpa parellis utrustning och hemstudie kurser. “Det blir i längden inte lika dyrt som att inte ta tag i sin hästs problem och testa tränare efter tränare” har jag hört någon säga någon gång. Och en av mina elever sa här om veckan :”Jag köpte utrustning från Hööks för att snåla, men vilket skillnad det är, Det Går ju inte ens att leka ordentligt med hästen med det här!”

Utrustning är inte det viktigaste, med det är det 3e viktigaste. 

Annonser

One thought on “Att börja med Natural Horsemanship

Håller du med? Skriv vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s