Snabb problemslösningsguide

Är din häst Spänd : Partial disengagement*, var konsekvent – mer repetition än variation, cirklar, nersaktningar, ta det lugnt och ge hästen tid.

Är din häst Rädd : gå undan undan undan och sen närma dig igen, kom ihåg ”det handlar inte om..” Det handlar om din häst ska ha förtroende och tillit till dig.

Är din häst Misstrogen : Sakta ner, gå undan, vänta – låt hästen ta nästa steg, var konsekvent, inga överraskningar, känn för hästen och vänta tills han känner dig – mentalt, känslomässigt och fysiskt.

Är din häst Omotiverad : Be om mindre, vänta mer, var mer intensiv mentalt – än  fysiskt gör det till en lek, mer raka linjer – än cirklar, mycket beröm för små försök, ha humor, gör någont nytt eller oväntat – oförutsägbart.

Är din häst Ovillig : Var med intressant, provokativ, aktiv. Uppmuntra hästens idéer, gör någont nytt eller oväntat, ha humor.

* Partial Disengagement (som ni kan läsa om här), är kort förklarat som en öppna mot staketet, utförs i ridning med endast yttertygeln som förs lite uppåt. Man tar Delvis bort kraften ifrån bakbenen.

Annonser

4 thoughts on “Snabb problemslösningsguide

 1. Rebecca

  En tanke som dök upp i mitt huvud bara… Du skriver att partial disengagement kan beskrivas som en öppna, men också att det delvis tar bort kraften från bakbenen… Är det inte tänkt att en korrekt utförd öppna ska engagera hästens bakben och stärka framförallt inner bakben som trampar in under hästens tyngdpunkt? Ofta (som jag upplever det) beskrivs öppnan som en av de viktigaste övningarna inom klassisk dressyr, och dressyr handlar ju verkligen om att engagera bakbenen?
  Jag kanske missuppfattat något? Kunde hur som helst vara kul att höra hur du tänker 🙂

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Hej Rebecca, du har helt rätt i det du säger angående öppnan. Disengagement hos parelli är framdelsvändning, vilket helt ”stänger av motorn”, en av de viktigaste sakerna att kunna göra på en häst, för säkerhet. Inom bla. AR så vill man aldrig göra framdelsvändning eller skänkelvikning då detta inte stärker hästens bakben utan tvärt om, tar bort deras kraft. Man skulle kunna kalla PD för en öppna-liknande rörelse där man inte fokuserar på hur hästen bär sig, utan endast för att påverka bröstkorg och bakben för att uppnå avslappning. En rädd eller spänd häst vill ha sina bakben intakta, gå på två spår för att det är då hästen har som mest kraft i bakdelen och är redo för flykt. Därför vill vi ”stänga av lite av den motorn” för en spänd häst, likaså hjälper böjning igenom bröstkorgen till att få hästen att slappna av. Så om hästen bara är lite spänd kan den gå i en öppna och böjningen igenom bröstkorgen räcker för att hjälpa den att slappna av, är en häst istället mer spänd så kan den behöva gå på fyra spår. När hästen väl slappnat av så kan man ta och göra en riktig öppna 😉

 2. Lisbeth

  Tack för detta, var precis vad jag behövde just nu. Har flyttat min Pålla till ett litet stall på landet och det är så mycket för henne att vänja sig vid. Ska ha detta i åtanke. Lisbeth

Kommentarer inaktiverade.