Har du ett ständigt krig med din häst?


Under en annan av mina lektioner i helgen så blev det så att jag tog hästen och gick ut ur paddocken ut på gräset, då ägaren berättare om hur hur hemsk han är i närheten av mat.

Det här med mat är nog en av de största ämnena alla hästägare handskas med, både hur mycket och vad hästarna ska äta, men även det här med gräs, och bett i munnen. ”Hästen ska inte äta när den jobbar” ”Hästar får aldrig äta med bett i munnen” med mera med mera, vi har alla hört det..

Som alltid handlar det om mat för hästen på ett mentalt, känslomässigt och fysiskt plan. Vi Måste komma ihåg att hästar är skapta för att både söka föda och inta föda 16-20 timmar om dygnet, om du ger din häst för lite Grovfoder för att den är för fet för att du inte motionerar den ordentligt är det inte konstigt och rent av självklart att den bara Måste äta all mat den kan få tag på. Mer om naturligare utfordning kan ni läsa här.

Det finns självklart även hästar som inte går hungriga i hagen, men slänger sig ändå alltid på närmaste grässtrå utanför grinden. Precis som hästen som var med på min lektion i helgen. Mat är olika viktigt för olika hästar, som ni kanske redan märker så är det LB hästarna som kommer att ha de största ”gräs-problemen”.

Det första jag poängterade var; Låt honom äta! Desto mer vi vill att hästen Inte ska äta, desto mer Vill den äta! 

Jag säger inte att er fånghäst ska stå och äta upp hela göra fältet innan ni kan gå vidare, det jag menar är att släppa på repet, och inte gå runt med ett ständigt hårt spänt rep/grimmskaft. Detta är vad min elev i fråga hade som vana, trots att det handlade om en liten b ponny så hade han tränat upp en bra teknik på hur man kan dra människor dit han vill.

Bland det första ägaren upptäckte när jag stog ute på gräset med hästen och fick den mjukt och fint att gå från ställe till ställe – ”Jag borde ju alltid använda en repgrimma!”  För en häst som lärt sig att det går att dra sin människa dit man vill, är det extra viktigt att använda (rätt) repgrimma. Då det blir obekvämt och därför svårt för hästen att gå emot ett så starkt tryck.

Med det är därför extra vitkigt att vi har som Pat Parelli säger

Händer som stängs sakta och öppnas fort.

Håll aldrig repet med en helt stängd hand, låt det glida igenom handen, jobba bort reflexen av att snabbt hålla allt vad du har i grimskaftet när du ser hästen dra mot en grästuva. (oavsett häst och oavsett situation, är det bra att ha för vana att låta repet glida igenom handen innan man sakta stänger sin hand.)

Tänk då på att alltid försöka ha en slak lina, att det 99% av tiden ska vara en liten båge i repet ifrån hästens grimma till din hand. Det vill säga så fort hästen gör det vi vill så måste vi släppa och lita på vår häst. Ni kommer att märka att många har en reflex att ständigt hålla hårt eller vissa har till och med lärt sig att ständigt hålla ”kontakt”. Släpp på repet, och faktum är också att man får mer kraft och kontroll på sin häst ifrån ett längre avstånd, ni kan alltså även börja tänka på att ge er häst med utrymme.

Bild ifrån Colorado, observera vad hästen i bakgrunden gör

När ni nu låtit er häst stanna och äta med en slak lina, och vill börja gå, dra INTE upp hästens huvud. Detta är inte en maskin eller konstellation som ni måste ändra och vrida på för att kunna utföra nästa sak, hästen kan äta gräs, se allt ni gör och samtidigt ignorera er.

Hur tror ni det ser ut i det vilda? Om en hästflock står och betar, tror ni att den som upptäckt en fara först säger ”hallå ursäkta har ni lust att sluta äta för en stund?” det är nog snarare ”Spring, NU!”. Även om en häst spanar spänt över något så spanar snart hela flocken, utan några ljud eller direkta signaler. Även om en flock tamhästar är ute och betar på ett stort stort område, så kommer ni se att hela flocken sakta rör sig åt samma håll, samtidigt som de betar. Eller om man kommer och fixar staket i hagen så kommer plötsligt hela flocken och betar i närheten. Med detta menar jag inte att en häst endast kommer sluta äta om vi skrämmer den med en varg, utan jag vill poängtera att hästar kan gå från 0- äta gräs – till 100 – galopp. De är likaså fullt medvetna om allt som händer omkring de, samtidigt som de betar. Att därför försöka dra upp hästens huvud är väldigt onödigt.

Använd er istället av faser, jag hoppas att alla som läser min blogg är mer eller mindre bekanta med de sju lekarna, där är faserna tydligt förklarade.  Om du vill att hästen ska sluta äta och börja gå börja med att

  1. höja din energi,
  2. ta ett – två steg framåt,
  3. stäng sakta handen, och ta sakta mer och mer i repet, ta inte mer än vad som känns bekvämt.
  4. ta hjälp av carrotsticken och stringen, eller änden på ditt rep för att svinga mot din häst. Nudda honom om det behövs.

Sluta med allt så fort hästen tänker tanken på att gå framåt, detta kan ske vid fas 2, eller vid fas 4, Var noga med att inte Anta något, var lika beredd på att hästen börjar gå när du börjar gå, fas 1, som att du kommer att behöva påminna honom med en fas 4.

Det handlar om att vara rättvis, han får äta gräs, men han får skylla sig själv om jag går igenom mina faser och nuddar honom vid en fas 4. Det är hans ansvar att se mig, och att svara när jag ber om det.

Det även viktigt att bygga upp förtroendet och hästens tillit till oss som ledare, att vi nu visar oss vara den ledaren han behöver, som förstår och tillgodoser hans enorma behov av mat. Från början kanske hästen kan gå en meter och sen dyker han ner. Då gäller det att gå 90cm, och be hästen om att äta innan han själv gör det, ganska snart utökar man spannet meter för meter och snart så ger hästen allt han har för att snabbt ta sig till nästa underbara gräsställe vi valt ut. Går vi istället för långt för tidigt så kommer hästen nästa gång ha svårare att lämna gräset för att han tror att det kommer dröja mil innan han får i sig ett strå igen. Ni kan läsa mer utförligt om det i inlägget om Hästhjälpen – Gräsorienterade hästar.

Kom ihåg

1 Låt hästen äta!

2. ha en öppen hand, och låt repet glida igenom handen när du låter din häst stanna och äta

3 var ärlig och rättvis igenom att; Förvänta dig att hästen svarar, lika mycket som du är redo att påminna honom om han inte gör det.

”Expect obedience, but be ready to correct, not one more then the other” – Pat Parelli

4 Förvåna ständigt din häst igenom att visa att du tänker på hans hunger, innan han själv gör det!