Hästarnas prioriteringar

Jag och glaeda kämpar vidare på vår level 4 liberty. Oj oj oj vad hon är en utmaning! Ju petigare man blir desto svårare blir det också. Men friendly game är fortfarande mitt fokus hela tiden. Igår började det riktigt riktigt bra sedan tog jag ett snedsteg och hon blev RBI, hon stod och ”sov” en stund innan hon smälte allt och kunde känna sig trygg och lita på mig igen.

Sen råkade det även bli mycket mer lastning är planerat. Lastningen är vanligtvis väldigt bra. Men idag regnade det så jag sprang in och stod i transporten, vilket glaeda inte var trygg eller bekväm med!

Jag såg ett tydligt exempel på vad Pat pratar om är hästarnas prioriteringar.

  1. Säkerhet
  2. Bekvämlighet
  3. Lek
  4. Mat

Glaeda var i början rädd. Efter en stund ville hon klia sig på bogen. Sen bet hon lite i repet och till sist började hon äta höet på golvet.

En rädd häst tänker på sin överlevnad, den bryr sig inte om den springer igenom taggtråd eller blir biten av bromsar. En obekväm häst är fortfarande inte Left brain som vi skulle säga, men den är inte helt bekväm med situationen. Dock tänker den tillräckligt mycket för att undvika taggbusken eller vifta på svansen för att vifta bort en broms. Sedan kommer deras behov av lek, hur man nu vill beskriva det, socialiserande med andra, dominanslekar, hjärngympa, olika hästar behöver lika saker. Sist kommer behovet av att äta.
För vissa hästar kan maten komma före deras behov av lek och tänkande, det är individuellt.

Glaeda RBE – egentligen LBE gick inte in i transporten för att det fanns mat i den, hon gick heller inte in i den för att jag bad om det i grimman. Jag bad henne faktiskt att backa ut, det var hennes ide att trotsa mig och istället gå in. Den omvända psykologin fungerar exemplariskt på henne. Den fungerar lika bra även på Glodis som faktiskt är ren RB häst, men inte lika bra på Nicke som även han är RB häst.

Lastning är väldigt intressant, men språket och relationen häst och människa emellan spelar en otroligt stor roll i det hela, tyvärr är det många, både oinsatta och insatta i nh, som glömmer det och ser på transporten som något speciellt.
Transporten är faktiskt bara ett squeeze game. Kan din häst gå över broar, emellan två väggar, och under presenningar så kan jag lova att lastningen blir hundra gånger lättare!

Annonser

One thought on “Hästarnas prioriteringar

 1. Sanna

  Kan du inte skriva riktigt ingående om ”Stick to me” och Cirkling game, allt om Stick to me då det var nytt för mig och Cirkling game, hur du får hästen att stanna och komma till dig, vad gör du om hästen byter gångart eller inte lyssnar? Ja, helt enkelt väldigt ingående om e två sakerna 🙂
  Underbar blogg förresten! Följer den och har gjort ganska länge!

Kommentarer inaktiverade.