Hur man rider som en ledare del 2

Läs del 1 här.

En tygel för kontroll – Det avaktiverar bakbenen

När du böjer in hästens huvud genom att dra i en tygel avaktiverar den bakdelen, genom att ta bort påskjutet då hästen måste korsa sina bakben. När du drar i två tyglar, engagerar det faktiskt bakdelen och ger den kraft till att göra vad hästen vill – vare sig det är positivt eller negativt.

Värst av allt, genom att hålla tyglarna med två händer får det dig automatiskt att dra dem bakåt i nästan alla situationer – när din häst spökar, när han vill framåt eller plötsligt vänder runt, när du förlorar din balans, när han inte gör vad du vill, etc. Det känns som om du har kontroll, men i verkligheten blir din häst gradvis värre och värre. Varje gång du förhindrar en häst från att flytta sina fötter kommer han att bli mer osäker, mer orolig och mer reaktiv, så han kommer att fortsätta med sina problem.

När du drar bakåt i två tyglar kommer din häst känna sig instängd eftersom du stoppar hans fötter och håller honom tillbaka så han inte kan röra på sig som han vill, vilket gör att paniken ökar. När du istället tar i en tygel kommer din häst att svänga in på en väldigt liten volt, men han kan fortfarande röra på fötterna – paniken försvinner! Att låta hästen få röra på sina fötter är hemligheten, men att kontrollera vart de rör sig är minst lika viktigt! Låt dem inte springa iväg!

Lateral flexion respektive indirekt tygel

Lateral flexion (one rein stop)är en neutral tygelposition. Dess syfte är att stoppa hästens fötter när hästen är redo att stanna. Det tvingar inte hästen att stanna omedelbart, men det hindrar honom från att springa iväg. Så fort hästens känslor börjar komma i balans, kommer fötterna att stanna.

Den indirekta tygeln (framdelsvändning) stoppar hästen från att springa framåt, men till skillnad från lateral flexion gör den att hästens bakfötter håller sig i rörelse, medan de främre fötterna så gott som står stilla. Det är ett aktivt tygeltag. I båda fallen korsar hästen bakbenen när han springer och den ständiga vändningen utlöser den vänstra hjärnhalvan att bli aktiv. Med andra ord, det ger hästen tid att börja tänka igen.

Skillnaden mellan de två tygeltagen är att den ena är till för kontroll (lateral flexion) och den andra är till för ledarskap (indirekt tygel). Så hemligheten ligger i att veta när du ska använda vad!

Läs nästa del här

Annonser