Läsarfråga – zon 3, friendly game och dominant häst

(kommentaren är mycket avkortad, gå gärna in här och läs hela!)

Hej!
 Tills vidare håller vi bara på med de tre första lekarna, och har även börjat med lite trickträning. Markarbetet har verkligen gett resultat, problemet med att få tag på henne i hagen försvann jättesnabbt och det känns som att vi har fått en djupare relation och att hon är mer uppmärksam på mej under all annan hantering också.
Hon accepterar friendly game utan problem och över allt på kroppen med ett redskap. Dock är det lite mer problematiskt att göra friendly game med händerna. Då har hon flera problemområden, öronen, manken och bakbenen, hon blir irriterad, lägger öronen och kan stampa i marken. Några tips på det? Vad kan det bero på?

Hon är inte direkt nån kelgris som vill bli kliad överallt och hon kan ibland tycka det är obehagligt att bli borstad, kan det ha nåt samband?

friendly game

Det är vanligt att hästarna har vissa ställen som är extra läskiga, öronen är framförallt mycket vanligt. Sen har jag själv även upplevt med mitt varmblod Nicke att just händerna, och ibland även när han borstas så är det inte lika okej.  Så för att hjälpa hästen att övervinna detta använder vi oss av Approach and Retreat. Du börjar då på en plats där hon är trygg, och går sedan lite närmare ex öronen. DU går fram och tillbaka, fram och tillbaka, Man går aldrig längre fram än att hästen precis visar det första, minsta tecknet. Hon kanske reagerar redan 10 cm ifrån öronen med att höja huvudet lite. Då tar man tillbaka handen lite, och sedan fram igen, till just den platsen. Man upprepar tills hästen inte längre reagerar 10 cm ifrån örat. Då kan man ta sig ännu ett steg närmare öronen, och tillbaka.

Om hon tycker det är helt okej med redskap som carroitsticken, använd då den och gör det stegvis mer och mer likt dig och din hand. Exempelvis kan du se till så att du står rakt framför den del du klappar med sticken. Alltså stå inte vid bogen och klappa rumpan, för så länga armar har vi inte. Utan helt enkelt göra det så likt oss själva som möjligt. Tänk även på att klappa med rätt energi, och samma energi oavsett om man använder sticken eller handen.

Nu har jag inte träffat hästen så det är svårt att säga, men det finns LBE hästar som kan bli irriterade och börja bitas om man klappar de för ”mesigt”. Kort sagt ska man alltid försöka matcha hästens energi. Har man en LBE som nästan är lite överallt, så ska man även när man klappar eller borstar försöka utstråla en liknande energi.

Sen kan vissa ställen som runt omkring sadelläget bero på smärta ifrån sadeln, som bör kollas upp. En väldigt känslig häst eller en häst som har väldigt ont kommer då att reagera vid mer beröring.

Sedan är både porcupine game och driving game lite problematiska i zon 3, och när hon väl accepterar trycket vill hon helst börja backa istället för att gå åt sidan. Är det jag som inte är tillräckligt tydlig eller kan det bero på nåt annat? I de andra zonerna fungerar båda lekarna betydligt bättre.

Att just göra de lekarna ifrån zon 3 är lite svårare och inget som krävs i början. Gå hellre vidare med lekarna! Det är lätt att fastna eller inte ”känna sig redo för att gå vidare” men speciellt med LBE hästar, så kommer det faktiskt bara bli sämre med tiden. Samma sak om och om igen är ingen lek, det är ett jobb. (nu säger jag inte att det har blivit så med din häst, men det är överlag lätt hänt att folk ”går ut och leker de sju lekarna” utan att förbättra eller förnya) Så gå vidare med resten av lekarna så kommer pg och dg i zon 3 gå lättare sen!

Någon är i vägen tycker nicke..

Stoet i fråga är dominant, det är hon som bestämmer över de andra hästarna i hagen och jag har en känsla av att hon fått bestämma ganska mycket över människorna i sitt liv också. Har ni några speciella tips eller något man ska tänka extra mycket på när man hanterar dominanta ston?
Tack på förhand! / Malin

Det är inte alltid att ledarhästen i flocken visar dominanta beteenden i hanteringen. (Flera av mina hästar kan vara dominanta i flocken men har aldrig ifrågasatt mitt ledarskap på samma sätt) Men har man en häst som gör det så handlar det om att göra det till en lek. Visst finns det vissa saker som en häst utan större protester ska kunna svara på av säkerhetsskäl, men vi är ute efter ett partnerskap 51% till oss, 49% till hästen. Med en dominant häst som ifrågasätter vårt ledarskap, så handlar det framförallt om att bevisa det (ibland varje dag), på ett sätt som hästen respekterar och uppskattar. Det kan handla om att leda vår flock (jag och hästen) till olika goda gräsställen, eller helt enkelt leka med hästen och ge den nya uppgifter, beroende på vad just din häst uppskattar. Det kan även handla om att tänka snabbare och ha fler ess i ärmen än hästen, samtidigt som vår ide blir hästens ide när den samtidigt vinner leken ex. ”ha! jag är snabbare än dig!”. Men kort sagt, en ledare skulle aldrig göra något som inte gynnar flocken. En ledare är aldrig självisk.

Annonser

3 thoughts on “Läsarfråga – zon 3, friendly game och dominant häst

Kommentarer inaktiverade.