Övning – Sideways

Sideways är en av de sju lekarna. Men många har problem med den, som är lätt att fixa om man bara byter teknik.

Så varför sideways?

”The better your horse goes backwards and sideways, the better he will do everything else”

sideways kräver mest mental och känslomässig samling av alla de sju lekarna. Det ställer krav på koordination och smidighet. Den är därför utmärkt att använda sig av när hästen är osäker eller helt blivit right brain.

Sideways består av driving game, i zon 2 och 4. Så bara igenom att flytta framdel, flytta bakdel, flytta framdel flytta bakdel kommer man att få hästen att gå åt sidan och till sist förstå det och gå samtidig med frambenet och bakbenet. Men det är desto lättare om man börjar då hästen redan går i skritt.

Level 1 Sideways i skritt längst med staketet

 • Det allra bästa sättet är att skicka hästen mot staketet, och alltså vara på ett lite större avstånd ifrån den. Vi står alltså på spåret / vid staketet. När hästen är ca en meter eller längre ifrån staketet börjar vi gå mot den samtidigt som vi gör driving game mot de delar som kanske halkar efter. Men vårt mål är att vi ska gå med vår energi uppe mot hästen. (”pondus” )Här går jag bäst för dig att du flyttar på dig.. – Här är det många som fegar med sin energi och knappt går framåt mot hästen, var inte mesiga för det blir inte lättare för hästen att förstå!
 • Hästen kan ta det som att fortsätta rakt långt med staketet och alltså inte gå sidvärts, då kan man hjälpa till med att skaka lite på repet och bromsa upp hästen. Be bara om något steg i början, tills ni båda förstått övningen och känner er bekväma i den.
 • Om hästen har svårt att flytta undan framdelen är det bra om ni kan vara smidiga med sticken, och kunna ”hoppa ner” och hålla i den tunnare delen av sticken, samtidigt som ni gör driving game med den svarta delen – handtaget, på framdelen. Då använder ni den i en rörelse som liknar en hammare. Om ni har en mindre känslig häst så kan ni använda sticken framför er hela tiden i den hamrande rörelsen, då står ni handtaget ner i marken samtidigt som ni går.
 • Tänk på att först vara ute efter några steg åt sidan där hästen korsar sina ben lite, vartefter den förstår det så kan man be om mer tvärning, målet är att hästen ska vara helt ”rak”.
 • Var noga med att inte börja gå för sent, det vill säga, om hästen redan är framme vid staketet är det för sent! Det är snarare så att ni inte kan börja gå för tidigt!
Level 2 Trav längst med staketet
 • Här underlättar det att använda sig av ett 22″ rep. För att då kunna backa ut hästen en bra bit och få en halvmåne, och inte en raksträcka fram till staketet.
 • Här handlar det också om att börja be om sideways så pass ”tidigt” så att hästen fortfarande har en bra bit kvar till staketet. Desto kortare till staketet desto svårare blir det för hästen att hålla traven!
Level 2 Skritt utan staket
 • När sideways längst med staketet går på en fas 1, och ni även kan vara på lite längre avstånd så är det dags att gå vidare!
 • Börja med sideways utan staket, I närheten av ett staket, även om staketet är 2 meter bort så blir det en hjälpande broms än om det inte hade funnits där.
 • Nu när vi inte har en naturlig broms som ett staket, så måste vi hjälpa hästen med det igenom att skaka lite i repet ifall det behövs.
 • Ha focus på något så att ni kan hålla någon koll på hur rakt hästen går, det vill säga, hur mycket framåt den går. Det kan vara ett träd eller en stolpe längre fram som ni vet att huvudet inte får paserna, eller manken.

Det viktiga är inte när ni gör vad, utan när ni slutar göra det ni gör!  (Be inte om för mycket!)

Annonser

2 thoughts on “Övning – Sideways

 1. Sandra Awsome Olausson

  Jag måste få tacka så otroligt mycket för det här inlägget! Jag har aldrig lyckats få kläm på sideways så jag har helt enkelt struntat i det. Men nu när jag fick se filmen hur du gör så blev allt så mycket klarare. Förut har jag placerat honom med nosen mot staketet och sen envist försökt flytta på honom. Jag har för mig att Pat pratar om att flytta en bil i sidled och det var precis så det kändes när jag gjorde på det här sättet. Ingen energi över huvudtaget. Men jag provade att göra som du gör i filmen idag, alltså skicka mot staketet, med lilla pållen och han fattade nästan på en gång vad jag var ute efter. Tack tack för inlägget!

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   tack så mycket för kommentaren! Det är jätte kul att höra hur det går för er när ni testar det jag skriver 😉

   Kram Joanna

Kommentarer inaktiverade.