Kloka ord från en klok veterinär!

”Nu för tiden tror man ju att vi har hus till hästarna för att de behöver det,..”

Ur en intervju med veterinären pet Michanek i P4 norrbotten.

(Per har skrivit en Förstudie om hållbar hästuppfödning som ni kan läsa om ni klickar här.

”Syftet med studien är att visa på ett sätt för hästföretagare att utveckla sin djurhållning mot bättre lönsamhet, friskare och mer välmående djur samt bättre arbetsmiljö”)

Intervjun tycker vi är mycket värd att lyssna på, han förklarar allt så kort och självklart som vi tycker att det är. Det roliga i det hela är att höra skillnaden på frågorna programledarna ställer, den manliga programledaren ”håller på med högpresterande tävligngshästar” och den kvinnliga är helt oinsatt i hästar.

När Per nämner att ”värmen vi vill ha i stallarna skapar alldeles för dålig luft ..” kommer den stora fördelen i reportaget när den icke hästkunniga kvinnliga programledaren kommenterar detta igenom att säga

”så du talar om hästhållning på människans villkor? ” 

Då känner sig den manliga programledaren lite träffad och gör ett uttalande som han troligtvis inte var beredd att Per kunde besvara. Han säger att tävlingshästar som går ute får en tjock vinterpäls som gör att de förlorar alldeles för mycket vätska senare, och klipper man de är de inte anpassade för att vara ute sen. Alltså måste högpresterande hästar stå på stall, för att kunna prestera sådär mycket som vi önskar. Det är en sak att vi faktiskt äger och använder våra hästar efter våra önskemål, men jag tyckter inte det är okej att det går till sådan överdrift att hästarna inte kan leva ett naturligt, friskt och långt liv!

Senare vill den hästkunniga programledaren försvara sig ännu mer eftersom han har ”expert kompetens” inom området och säger att ”elit – hästar har det ju väldigt bra, och nu är det ju lag på daglig utevistelse, de äter bra, de blir väl omhändertagna, får gå ute i hagen varje dag, får nya skor var 4-5 vecka, de vaccineras de avmaskas och visar de upp kramper går man till doktorn”

 Är inte allt detta som han rabblat upp självklarheter? Jag vet ingen ”hobby-häst” som Inte får allt detta uppfyllt!

Med det sagt så ska elit-häst ägarna fortfarande räknas in i kategorin där ” Vi är rätt dåliga på hästhållning / hästhållningen har stor potential till att utvecklas och bli bättre” som Per sa.

” de (elithästarna) sköts om som en bilentusiast sköter om sin ögonsten” – en levande varelse jämförs med en maskin? (kan detta vara ännu ett tecken på att travhästar, inte ens ses som hästar, levande varelser..)

Två snabba tips ifrån Per : Låt hästen vara ute så mycket som möjligt, och bygg inga onödiga hus som bara förstör din ekonomi!

Här kan ni lyssna på repotaget!

Annonser

One thought on “Kloka ord från en klok veterinär!

  1. crispin

    Per er veldig bra….synes dere skriver dette så bra også….tenk hvilken super elit hester man hadde fått med en annen typ hestholdning….men nu er det vel litt så at man tapper interessen for å være elittävlande når man er interessert i naturlig hestholdning…Fortsett å skrive. Jeg leser

Kommentarer inaktiverade.