Övning – Varvbyten

Eftersom det var många som önskade fler övningar så kommer här nästa, varvbyten. Vi kommer alltså att använda oss av circling game, men för att få till varvbyterna använder vi oss av drive och draw alltså lek nummer tre driving game. (Allt vi gör är egentligen någon av de tre första lekarna, friendly game, porcupine game, driving game)

Först är det viktigt att ni passerat level 1, och hästen förstår meningen med circling game. hålla gångart, inte byta varv och se vart den går. Om den kan gå emellan 2-4 varv utan att komma in eller själv byta varv. det är även bra om ni börjat leka med lite trav och kan skicka iväg hästen i trav.

För att ni ska förstå hur ett varvbyte ser ut och hur stegen går till får ni först se filmen, sen läsa instruktioner, och sen kan ni se på filmen igen när ni läst om varje steg.

Steg 1. Vi vill att hästen ska våga komma rakt in till oss.

 • Vi skickar alltså ut hästen som vanligt, när den gått ett varv, och passerat vår navel, vi kan till och med låta hästens huvudpassera vår axel. Då vänder vi oss mot hästen och går bakåt tills vi ser att hästen förstått att den ska in till oss. Då kan vi stanna, samtidigt som vi ber den komma in.
 • Vissa hästar kan ha väldigt svårt med detta, och då underlättar det om man har ett staket i ryggen, så att man kan backa in mot staketet, och där hjälpa hästen med lite känsla i repet att den ska komma in till oss.
 • När hästen är ute på cirkeln, innan vi börjar backa, är det viktigt att repet inte är helt sträckt, utan hästen ska hinna se oss vända, och backa något steg innan han känner något igenom repet. Om repet är sträckt från början (och hästen är lugn = left brain) så kan den ta rätt illa upp när den får ett oväntat ryck i grimman.

Steg 2. Steget ni tyvärr inte fick se på film. Det är samma som steg 4, fast i skritt.

 • Nu ska hästen vara tillräckligt säger för att ganska direkt vända upp och komma rakt in mot oss. Då kan vi snällt skicka ut den åt andra hållet. Vi skickar alltså hästen precis som vi gör i början av vårt circkling game, hästen står dock still då, nu är den på väg mot oss. Samtidigt som vi skickar hästen kan vi ta något steg mot den för att hjälpa den tillbaka ut på cirkeln.
 • Vissa hästar kan bli väldigt förvirrade, så det gäller att ta det lugnt, och inte göra det svårare än vad det är!

Steg 3. Är samma som steg 1, fast nu i trav.

 • Nu gäller det att hästen redan ute på cirkeln går i trav. Och likadat som förut väntar vi tills hela hästen passerat vår navel innan vi börjar, nu, springa bakåt.
 • Vissa hästar kan i det läget börja springa Ännu fortare, då får vi hjälpa de igenom att skaka på repet samtidigt som vi försöker gå bakåt. Vi skakar tills de saktat ner och vågar komma in.
 • Det finns hästar som istället för att springa fortare, kommer att stanna, och frysa fast. Då får man vara noga med att göra att väldigt sakta, och verkligen se till så att de får en mjuk känsla i grimman när vi tar i repet. Det är även viktigt att vi tar det väldigt sakta med våra faser i repet, börjar lätt, och går sakta sakta framåt. Vid en fas 4 stannar vi och väntar en stund på hästen. Skulle den verkligen ha frusit fast kan vi börja gå åt sidan, så att vi till sist kommer till hästens rumpa, vid en visst punkt kommer hästen att behöva flytta på benen. Men det är viktigt att allt detta sker sakta, och att trycket i repet är stadigt, men mjukt.

Steg 4. När hästen kan springa in till oss i trav, är det dax att be den att springa ut åt andra hållet istället, precis som jag beskrev i steg två.

 • Här gäller det att bara snabb på fötterna bakåt, och nästan så fort hästen ”vänt upp” ta ett kliv framåt och vara noga med att skicka sin energi åt det hållet hästen ska, och alltså inte titta med båda ögonen på hästen.

När varbytet flyter på, så kan man börja använda det som ett redpskap, är ens häst lite väl pigg en dag, så är desto mer varvbyten desto bättre, både jobbigt för hjärnan och för kroppen. Man kan även hjälpa hästen att hålla gångart utan att bli tjatig och ”micromanaging” igenom att varje gång hästen byter gångart, (snabbare, eller saktare än den gångarten du skickat hästen i) så gör man ett varvbyte, och i varvbytet får man en ny chans att skicka iväg hästen med mer energi, ifall den saktat av. Samtidigt kan man be de att sakta av i varvbytet ifall de ökat farten.

Svårare än såhär behöver det inte bli ! (hoppas jag!)

Var det lätt att förstå? Har jag missat något? Har ni stött på ett problem jag inte nämnt ovan? Ni får mer än gärna höra av er och säga att det går bra, ifall det gör det!

Annonser

2 thoughts on “Övning – Varvbyten

 1. Olivia

  Hej Joanna! Jag har en fråga, igen.. (Underbart inlägg btw)

  Min åring vill bara brottas när jag kratsar/tar upp framhovarna. Jag har lyft hans hovar ungefär varje dag från dag 0 så det är ingen nyhet för honom direkt… Han lyfter självmant på benen, han visar att det är okej att jag håller i benet men sedan brottas han, väldigt förnöjsamt (han är känd för att aldrig vara rädd, han är rätt lustig på det viset för att vara så liten). Han går ner på knä, nyper i sin egna bog (om han inte kommer åt mig) eller skuttar lite, men oftast går han ner på knä eller lutar sig som om han ska buga.

  Öronen fram och han är helt lugn. Jag säger inte det bara för att jag inte vill erkänna att han tycker att det är obehagligt, utan han ser bara ett ypperligt trevligt tillfälle att brottas och visar inget som helst obehag.

  Är jag hårdhänt och håller hårt i hoven i kratsposition så tar han bara i ännu mer för att jag svarar på brottningen. Följer jag med så slutar det oftast i att han ställer sig på knä och jag är tvungen att släppa. Han har sedan inga problem med att lyfta upp hoven igen utan ser det bara som nästa rond.

  Det kanske är svårt för dig att ge tips, men OM du har några – vad skulle det då vara? Jag är ingen som ryter eller slår åt mina hästar så han är inte ”förstörd” på det viset och blockad för information.

Kommentarer inaktiverade.