Svar på kommentar – Höga trakter

Från Jojo…:

doc har jag aldrig varit med om några hästar som skotts med sådär höga trakter någon gång? eller som varit skadade på något sätt. sen finns det alltid dåliga hovslagare, barfota verkare osv. allt är vad man gör det till & att man har bra förutsättningar. Mina hästar har låga trakter o är skodda & mår absolut inte dåligt av det för fem öre. Dom är 25 år gamla o inte haft så mycket som en skada i hela sitt liv ;) Dom har levt loppan hela sina liv, med skor, täcken osv och super lycklig & lika harmoniska som era hästar verkar vara. så att dom tar skada osv kan dom även göra av o gå barfota ju :)

Det finns en hel det hästar som skos (och verkas!) med höga trakter. Av min (Joanna) erfarenhet är det även extra vanligt bland islandshästar av olika skäl. Sen beror det på vart man personligen sätter gränsen för hög vs låg trakt. Vi har listat lite höga trakter här i inlägget, mest skodda men även barfota.

Sen är vi väldigt glada för din skull, att dina hästar har sluppit oförklarbara hältor och led-inflamationer med mera med mera… och fått ett långt liv! Men tyvärr har inte majoriteten av dagens hästar det så..  Många hästar åker varje dag till kliniker av orsaker som vi själva skapat, och i värsta och alltför många fall blir hästarna tyvärr utdömda och får avsluta sitt alldeles för korta liv på jorden. Vi tror på att det är vi människor, och vår okunskap om hästen som art, inre system och behov, som skapar detta lidande för många hästar här i Sverige, och runt om i världen.

(Vi har själva hästar som varit varit några dagar ifrån slakt, på grund av framförallt en icke fungerande hovmekanism.)

Nickes hovar dagen vi fick honom, en vecka ifrån slakt.

Såhär Bör det INTE se ut!

En bok som används för både gymnasiala och universitet utbildningar inom häst, Unghästar – från fölstadiet upp till fem år. Nämns det att samtidigt som Tyskland och Nederländerna förespråkar mycket stallvistelse för hästarna, så innehar deras sporthästar en medelålder på 7-8 år. Deras hästar avlivas alltså vid ung ålder på grund av skador/ sjukdomar. (jag har hört, men källa är alltså väldigt oklart, att de svenska hästarnas medelålder är 12 år..)

Är det hästens fel att den är klen och inte håller, eller är det vår hästhållning och träning som är boven?

Jag har även hört de som säger att ”vilda” hästar kan leva upp till 40 år, och våra domesticerade till bra (ca) 25 år? Allt beror ju på hur man ser på saker.

Likaså kan som du säger en häst ta skada av att gå barfota, men då behöver den vara fel verkad vilket då fortfarande ger onaturliga påfrestningar på hästens kropp. Vill vi att våra hästar ska ha friska hovar, fastspikade järnskor (det jag vill poängtera här är att utvecklingen går framåt, det finns andra sätt hästar kan bära skor på!) anser vi inte vara en del av den proseccen, och ska även inte behövas när målet – friska hovar – frisk häst – är uppnått.

(Hur mycket vi hästägare vill tro det, så är hästen inte skapad och född till att vara beroende av oss människor. Dagens ”vild”hästar är inte vilda så som zebror och giraffer, detta är domesticerade hästar som släppts ut i det fria! )

Detta är Nickes hovar idag, låga trakter, men kan bli ännu lägre med tiden, det är upp till Nicke att avgöra!

Annonser