Energi-kille och avundsjuka tjejer på påskafton

Dagen var planerad, två turer med mamma ut i skogen.

När jag skulle hämta Nicke var han lite som igår, ville vara med mig, men nu skulle vi leka på hans villkor. Det vill säga, vi galopperar full rulle lite hit och dit, och byter galopp lite hipp som happ. (det var väldigt härligt att se han själv göra galoppombyten helt obehindrat, då Bör det inte vara så hemskt svårt även ifrån ryggen)  Men han nöjde sig som tur var med två galoppsträckor innan han ville vara med mig igen. Men det var inte lätt att få tag på Nicke, utan att Glodis ville hänga på! Ärligt talat så får jag rätt ofta fly ifrån mina egna hästar, för att de vill vara med mig, och eftersom jag ska leka med Glodis sen, vill jag inte jaga bort henne om hon kommer och säger hej, men samtidigt är jag inte färdig med den hästen jag håller på med! Men det brukar räcka med att gå iväg en liten bit när jag ser att de tittar på mig … hahaha

Nicke och jag gjorde det vanliga (va bra det går när jag väl gör allt 7 dagar i rad!) ,8 an emellan två stenar i trav på 45″ linan (13,7m) vilket börjar gå riktigt fint! Sen gjorde vi lite galopp – skritt övergångar (vilket i och för sig var första gången vi gjorde, men vi har jobbat med övergångarna online förut!) som även de gick bra, men det är inte lätt att skritta lugnt ett halvt varv om man precis galopperat!

Nicke i galopp - sansad. 3 taktig och på slak lina!

Det blev bara några skutt och bockningar i första galoppen men de försvann, och han var inte det minsta svettig när vi var klara = en lugn och sansad häst! (går jag till väga fel när vi ska börja jobba på galoppen får han lätt upp adrenalin och hoppar och skuttar, och blir igenomBLÖT efter ett varv i galopp.) Sen gjorde vi lite ”akademiska” öppnor vilket börjar komma ganska så lätt!! Tidigare gick han i en sluta av sig själv om jag bad om böjning, det vill säga det hände även ute på volten online!

Crazy Nicke i galopp - 4 taktig, tittar ut, bockar och skuttar.

Sen red vi ut en sväng med mamma på Mathilda. Jag testade en sak Linda Parelli pratade om i senaste savvy dvdn, där man låter händerna ”vila på tyglarna” och ha ”steady elbows”. Var inte helt nytt för mig för hon förklarar det äver i Game of contact, men nu blev det desto mer detaljerat och tydligare. Vips så blev Nicke stadig i sin form! Annars länger han sig men huvudet åker lika snabbt upp igen. Nu är han kvar där, och har även lättare när ag ber om trav. Sen tänkte jag fatta galopp, och HÖR OCH HÄPNA, jag sitter ner flera flera steg, utan att flyga av eller känna mig som en trasdocka! Sen blev galoppen helt underbar, rundare och även här började han att söka sig neråt! Dock har vi ett ganska så stort problem, att det är nästan omöjligt att rida lätt ”åt höger”/ på vänster framben. Helknasigt känns det. Åt vänster går det hur bra som helst, men byter jag så känns det nästan som om han haltar ibland, och jag måste lixom anstränga mig för att rida lätt. Annars ”låter jag honom kasta upp mig”. Det gick sen lättare när jag la mer vikt i höger stigbygel men jag fick fortfarande koncentera mig på att rida lätt och inte låta honom ”kasta över mig” på andra sittbenet.

Efter ridturen skulle jag hoppa av vid stallet som vanligt. Men nej, Nicke tyckte inte vi var färdiga utan började bestämt att gå. Okej vill du det så 🙂 Vi red till fältet bakom stallet, har nog aldrig riktigt ridit honom på ett fält om jag tänker efter! och så fort den tanken slog mig blev det liiiite svårare att få stopp/sakta av, medan bromssträckan blir längre kommer jag på mig själv att min energi fortfarande är ”på” jag säger alltså spring med kroppen, och stanna med tygeln, smart? Inte det minsta. Men så fort jag kom på mig själv och faktiskt stannade min kropp så fick jag vår vanliga tvärnit som mina hästar är proffs på 😉 (fick beröm av David Lichman 5* parelli instruktör förra sommaren om att SÅ ska det se ut när en häst stannar!)

Bild ifrån sista dagen på Lichamn kursen. Manen måste ju ligga rätt! 😛

När jag sen sadlade av Nicke märkte jag att hans päls blivit vågig på ett ställe (kom på nyss att mitt smartskafft inte kollade om det blev likadant på båda sidor..) Eftersom Nicke senaste ridturerna (som inte varit så många!) visat mig att sadeln ligger helt perfekt, inget pälsstrå har pekat åt fel håll, blev jag såklart lite fundersam..  jag tog bild och har skickade den till  Frida om rådgivning. Eftersom det är precis framför sadeln så är det troligtvis ingenting sadeln har gjort, utan vi misstänker att det är att padden kan ha hamnat längre fram än vanligt, och det helt enkelt blivit så då det är precis där bogbladet rör sig. Den stora skillnaden är att jag och Nicke galopperade desto mer idag än vi gjort tidigare.. hm.. Ska lägga padden lite längre bak och se vad vi får imorn. !

Det ska vara helt slätt, med jämna svettmärken - då bör sadeln ligga bra!

Sen var det dags för Glodis. Hon ville vara med, men hon var sååå trött. Så vi började med lite buga träning.. Plötsligt ser jag Glaeda stå en meter bort och försöker med att sin kraft få mig att ge henne godis istället. Ett sådant tillfälle kan jag inte missa, så jag lämnade den trötta glodis och tränade buga med Glaeda istället. Alla nöjda, och jag överlycklig. Jag försöker fortfarnade få tillbaka förtroendet hos Glaeda efter den där hemska stöten hon fick för någon månad sen av min hand..

När jag sedan var på väg ut med Glodis och tränade lite öppnor har jag problemet att hennes böjning inte går igenom hela kroppen, utan ganachen är ställd ”utåt”. Jag funderar dock på om det mer är ett mentalt, än fysiskt ”problem”. Vi jobbar även online på att hon ska vara mer connected, så jag misstänker att vi ska satsa lite mer på det så kommer ganachen i det ”akademiska” sen också. Men jag kan ha fel, det är sånt som märks, det är inget hon tar skada av i alla fall!

När jag sen hoppade upp kändes det jätte konstigt! Nu vet jag hur storhästryttare känner sig på islandshästar! Det var ett tag sen jag red på de små, och har ridit Nicke lite mer senaste tiden. Annorlunda är det kort sagt (kort just för att halsen är så himla kort!) Även här hjälpte Lindas sits tips Glodis massor och vi tränare på att hon ska vara kvar i en lägre form i skritt trav övergångar, upp till trav gick bra, men ner till skritt måste vi jobba på!

Sen hjälpte jag mamma som hade den odugliga Snaelilja som handhäst, när jag tog över och fick henne att tänka på att hon faktiskt har ett ansvar där, så blev hon genast ”bättre” och när hon blev sugen på lite galopp så fick hennes moster Glodis ställa upp och galoppera!

(Nyckeln till att rida med handhäst är att ha en MYCKET bra tränad ridhäst! Eftersom jag kan rida glodis utan huvudlag om jag vill, behöver jag inte ha minna händer till tyglarna utan kan koncentrera mig mer på handhästen!)

Det allra bästa idag var nog att det där lilla tipset om mina händer och armar, har gjort att hela min sits blivit bättre, och jag hade inte det minsta ont i ryggen som jag annars kan få ganska direkt!

Annonser

2 thoughts on “Energi-kille och avundsjuka tjejer på påskafton

 1. Bea

  Ja, Lindas tips om starka armbågar och mjuka händer var verkligen toppen! När jag tittar på bilden med sadeln så ser det ut i min värld som att sadeln hade vridit sig, vilket också skulle kunna vara förklaringen till på att han gick sämre i det ena varvet. Ha det bra!

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Hur menar du vridit sig? Att den sitter mer på ena sidan än den andra? Vi har hade problem med traven sist, utan att han visat några konstigheter under sadeln :/
   Hur går det med ridningen ? 😉
   Kram Joanna

Kommentarer inaktiverade.