Läsarfråga!

Nu är inte detta menat som kritik mot dig eller NH, jag är mest nyfiken.

Varför begär man av hästen att den ska göra som man säger, utan våld vilket är bra iförsig. (Skapa obehag tills hästen tex flyttar)
Borde man inte bara acceptera att hästen inte vill just då?

Sen hur kan en människa som trots allt är en helt annan djurart och inte tillbringar så stor tid i flocken (i regel) vara hästens ledare?

Tacksam för svar! 

 

Tack för dina frågor, jag gillar att du ifrågasätter och tycker att din sista fråga är väldigt bra! Jag ska göra mitt bästa på att besvara dom!
Vi människor är ju tillräckligt själviska för att faktiskt ta oss rätten att äga ett djur, som hästen, och sen vill vi göra det ena eller det andra med den, dressyr, hoppning, eller kanske rida ut i skogen. Hästen har ofta inte mycket till val i det hela.

Sen brukar vi som håller på med PNH alltid se allt hästen gör, som feedback. Som du säger hästen vill inte flytta på sig till exempel. Varför vill den inte det? Förstår den inte? Vill den inte av rädsla, dominans eller motivationskäl?

Jag vill att mina hästar ska tycka att vår tid tillsamans är lika rolig och givande som jag tycker. Sen är det vissa gånger viktigt att veta att hästen utan större protester ändå kan gå undan för det tryck vi ger, av säkerhetsskäl. Man kanske är ute och rider i skogen och det kommer en lastbil, eller någon annan situation där det är viktigt att säger vi stopp så är det stopp, till exempel.

När jag pratar ”ledarskapskap” så handlar det om tillit och förtroende. Många hästar ser människor som rovdjur istället för partners, vilket är deras instinktiva reaktion. Därför är det viktigt att vi människor aldrig beter oss som rovdjur, kort sagt så är en känslomässig (arg, irriterad, frustrerad..) människa = rovdjur. Det är vårt första och viktigaste ansvar vi har gentemot hästarna.

I en hel del fall så ser hästarna däremot inte människan som ett rovdjur, men inte en värdig ledare. En ledare tänker alltid på vad som är bäst för hela flocken, inte på sig själv. Så att släpa sin häst till paddocken och rida ett dressyrpass utan att ta hänsyn till hästen är inte något en ”ledare” skulle göra.

Som du även skriver att vi tillbringar ju faktiskt inte alls lång tid med hästarna i jämförelse med hästens kompisar i flocken. Därför spenderar vi som följer PNH’s principer ”kravlös tid” med våra hästar, där vi inte kräver något av de, precis som deras flockmedlemmar gör största delen av tiden.

Låter det vettigt?

Annonser