Lite dressyrtips!

Jag tänkte dela med mig av ett litet dressyrtips som jag tycker är väldigt bra där man får kontroll över hästens bogar, får en följsam häst och även en lösgjord häst.
Som ni vet använder jag skolorna  (öppnor och slutor) för att stärka min hästs bakben så vi kan rida mot bärkraft istället för påskjut. Så när hästen kan skolorna, kan man sedan ”avancera” lite.

I en öppna ska hästen gå med framdelen innanför spåret, men man kan också göra en öppna genom att flytta bakdelen utanför spåret. Självklart är det lättast att börja på rakt spår innan man ger sig in på böjt spår, då böjt spår bland annat kräver mer samling från hästen. Och i en sluta där hästen ska gå med bakdelen innanför spåret, kan man istället flytta bogarna utanför spåret.

När man kan detta på rakt spår kan man prova det på böjt spår. Och när man även kan det kan man prova att minska volten genom att flytta framdelen innanför spåret så hästen går som i en öppna in mot volten, eller genom att flytta bakdelen innanför spåret så hästen går i en sluta in mot volten. Och vice versa när man ska göra volten större.

Säg till om det är något ni inte förstår så ska jag försöka förklara bättre! 🙂 Eller kanske till och med kan be Joanna filma detta någon gång.

Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr, Tips den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

4 thoughts on “Lite dressyrtips!

 1. Olivia

  Jag har hört att ”man kan aldrig göra för mycket öppna”, alltså för ofta. Och att det därför kan vara bra att ha med sig en häst på släp när man är ute och rider, bara man byter sida – för då går det ofta i en öppna bakom den andra hästen.

  Har du med din unghäst som handhäst när du rider någon gång?

  1. malinstenstrom Inläggets författare

   Det stämmer nog väldigt bra! 🙂

   Ja ibland har jag det nu var det dock längesen. Men han har varit med 2 gånger hittills när vi har kört vilket han tycker är kul!

   1. Olivia

    Du har inget tips på hur jag ska lösa detta problem med min åring: När man har honom som handhäst så går det bra så länge jag går bredvid – för då följer han mig och då också hästen och ryttaren på den. Men då jag går därifrån så kan han bara stanna och svarar inte fram om den som rider drar honom i grimman. Hästarna i fråga är hagpolare. Kanske svårt att svara på och ge tips, men har du någon gång varit med om att din gör så? Bara stannar och ser lite skeptisk ut till det hela?

   2. malinstenstrom Inläggets författare

    Jag gör på samma sätt som jag gör i stick to me. När jag sitter i vagnen eller på snobben har jag alltid sticken med mig, och kommer Exito för långt bak eller fram visar jag bara med sticken vart jag vill ha honom! 🙂 Det har fugnerat jättebra och nu behöver ja knappt använda den utan han springer glatt bredvid där han ska vara.

Kommentarer inaktiverade.