Svar på kommentar – skillnad på nosgrimma och repgrimma?

Från Frida

På en häst som det konstaterats av veterinär/hästtandläkare, INTE har några tecken i munnen av att ridas med bett, trots att den gjort det i 13 år kan inte jag se några problem att fortsätta rida med bett på? Jag fick till och med frågan om jag verkligen red med bett, och ja det gör jag :) dessutom engelsk dressyr ;) trots det ingen påverkan på hästens mun.
Däremot hade han större problem av grimman/tränset som gick emot i närheten av käkleden.
Har man en häst som får problem av bettet i munnen får man nog ta sig en allvarlig funderare på hur man egentligen hanterar ett par tyglar, oavsett ridsätt.
Min fundering är varför en repgrimma skulle vara bättre än en nosgrimma? En repgrimma trycker ju in kinderna på precis samma sätt som en nosgrimma. Bästa vore väl att inte ha något på huvudet alls, då som sagt repgrimman trycker in kinder och sidostycken trycker mot käkleden. Vad tänker ni kring det?

Tack för kommentaren! Det är så det borde vara, att hästar inte skadas av den utrustning vi vill använda, tyvärr visar forskning att uppemot 90% av hästar som rids regelbundet med bett får sår i munnen. Självklart är det händerna och inte bettet i sig som skadar hästen. Men vi ser munnen som en mycket känsligare del, än nosryggen. Det finns stora nackdelar med att använda bett, och vi vill inte använda det i onödan. Här kan ni läsa om hur bettet påverkar hästen. 

Problemet med nosgrimman är då den används i samband med bett, den trycker in kinderna då hästen gapar och när den vill stänga munnen trycks då kinderna inåt av nosgrimman. Man kan testa på sig själv, hålla sina händer runt munnen, när man vill öppna sin mun blir då “nosgrimman” tajtare på sidorna och trycker då in kinderna vilket gör att man sen inte kan stänga sin mun utan att bita sig själv.

Även om nosgrimman sitter "Lagligt" med plats för två fingrar, så finns det otroligt lite utrymme för hästen att faktiskt öppna sin mun.

En ensam nosgrimma gör inte lika mycket skada så länge hästen inte har ett behov av att gapa/äta, alltså kan man inte belöna sin häst med godis. En repgrimma däremot, sitter inte lika tajt, du kan själv bestämma hur löst och hur högt du vill ha den. Många hästar kan till och med gäspa med repgrimman på sig.

Samtidigt som repgrimman sitter högt och inverkar på de tåligaste delarna av nosgryggen finns det fortfarande flera cm som Nicke kan öpnna sin mun utan att bli påverkad av repgrimman.

Sen handlar det om som allt annat, hur länge och på vilket sett utrustningen används. Vi använder utrustning för vår säkerhet, som jag sagt tidigare så sitter den stora säkerheten inte i vår utrustning utan i vår kunskap.

Vi tränar våra hästar även ständigt i att de ska lyssna på vår kropp. ”Don’t use the reins to turn, use them if they turn!” En korrekt tränad häst ska alltså utan problem kunna ridas utan huvudlag.