Dressyrtips och ridbilder på Nicke

Jag har nu tänkt att kommentera lite dagsfärska bilder på Joanna och Nicke, som precis har börjat ta upp dressyren. Grunderna – freestyle ridningen är nu alltså så pass bra att tyglar inte behövs för kontroll, utan kan användas till lite presition. Eftersom dom precis har börjat övar de mycket basic. Vilket är att Nicke ska kunna böja och ställa sig åt båda hållen och våga söka sig framåt – neråt, avslappnad, och följa ryttarens hand (som visar om hästen ska ha en lång o låg form eller lite högre och kortare, osv).
Vad man får ha i åtanke är att Nicke är ett varmblod som tidigare har sprungit på travet, där hästarna går i en betydligt högre och spänd form där de lägger all vikt på framdelen medan bakbenen enbart skjuter på. Alltså är detta raka motsatsen till vad han tidigare har blivit tränad.

Som ni ser har han inga problem för att söka sig framåt – neråt och böja sig. Ibland händer det att han böjer sig lite för mycket, men jag vill hellre att hästen tenderar till det, än att det inte går att böja alls. För då är det något som absolut inte stämmer. Det händer att ytterbogen försvinner iväg något utåt då Nicke blir för böjd, vilket man oftast kan reglera genom att lägga an yttertygeln för att hålla bogen på plats, och sedan släppa efter så fort hästen lyssnat.
Bakbenen svingar för det mesta in under tyngdpunkten, där Joanna sitter. Kollar ni också på hur svansföringen ser ut ser ni att den är i en avslappnad båge neråt och riktas någotlunda inåt, åt det hållet Nicke är ställd.

Ibland har Joanna en tendens till att vika sig i sidan, vilket lätt gör att man då tappar kontakten med sitt inre sittben. Nu när jag tänker efter så ser jag att det är på dom bilderna som Nicke är överböjd, som Joanna viker sig i sidan. Undra om det är Joanna som börjar vika sig i sidan, vilket resulterar i att Nicke överböjer sig, eller tvärtom.

Joanna skjuter sin vikt till yttersidan

På bilden ovan ser ni ett exempel på när Nicke överböjer sig och blir någorlunda framtung.

 • Bakbenen svingar inte ordentligt in under tyngdpunkten, utan frambenen kommer under kroppen mer. (Som det ser ut som från denna vinkel).
 • Joanna viker sig något inåt, vilket lätt gör att man förlorar kontakten med sitt inre framben och skjuter vikten utåt istället.
 • Nicke är lite väl mycket böjd, självklart kan man böja sin häst lite extra ibland men då gäller det att man håller koll på den yttre bogen så den inte försvinner iväg utåt.

Fint undertramp, skulle kunna söka sig något mera neråt för att komma åt ryggen

Joanna lutar sig inåt och Nicke blir överböjd, hade Joanna suttit mer centrerat och hållit koll på ytterbogen hade det blivit bra

 

På bilden ovan ser ni ett bra exempel på en fin och avslappnad form.

 • Bakbenen svingar in under tyngdpunkten
 • Svansen hänger i en jämn båge neråt
 • Han läger ut sin hals och sträcker den någorlunda neråt, för att komma åt främre delen av ryggen mer hade han behövt komma ner något mer.
 • Han är jämt böjd och ställd genom hela kroppen. Om jag ser rätt ser det också ut som att innerhöften på Nicke är något framskjuten, vilket den ska vara om ställningen är korrekt.
 • Näsan är i lodplanet (från öga till mun, inte längs med nosryggen).

Söker sig fint neråt

Annonser

4 thoughts on “Dressyrtips och ridbilder på Nicke

 1. Olivia

  Åh, kan inte vänta till vår ”första” träning! Känns kul att få börja om och förhoppningsvis göra rätt från grunden.

  Padden som Joanna har, har det känts som ett lyckat köp? Något att rekommendera?
  MVH

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Hej Olivia!
   Yes theraflex padden är en livräddare! Den rekommenderar jag alltid. Om man inte har en häst som redan är fint färdigmusklad och man har en sadel som sitter tipp topp, inte ett hår står åt fel håll när man ridit, då behövs den inte så mycket, förutom att luften kan göra det bekvämare för hästen.

   Kram Joanna

 2. Sara

  Kan inte du/ni skriva lite om hur man arbetar för att få hästen att söka sig nedåt utan bett? Jag har en häst som söker sig nedåt fint när man longerar men när jag sitter på är det lite svårare för henne. Hon har lite svårt att bära sig själv (även om hon bär sig tusen gånger bättre nu än vad hon gjort förr) så jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt för att hon ska bli så fin som Nicke 😉 Kanske ni kan skriva lite tips om hur man ska tänka osv?

Kommentarer inaktiverade.