Bettets inverkan på hästen – Del 6

Läs del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5 här. Källa kommer i sista inlägget.

Ansiktsnerven

Hästens ansiktsnerv (nervus trigeminus) är indelad i tre större grenar (som i sin tur förgrenar sig genom hela huvudet), och i och med att det är samma nerv som fördelar sig över hela huvudet kan skarp smärta fortplanta sig från en del av huvudet till en annan.

Den första grenen – nerven tillhörande ögat (opthalmicus-nerven) – registrerar signaler från ögonen, ögonlocken, tårkanalerna och huden vid pannan och nacken. Den andra grenen – överkäksnerven (maxillaris-nerven) – tar emot nervsignaler från överkäken,
överkäkens tänder, gommen, överläppen och mulen. Den tredje grenen – nerven tillhörande underkäken (mandibularis-nerven) – ger känsel åt underkäken och underkäkens tänder, mjukvävnaderna i tunga, underläpp, haka och tandkött, samt spottkörtlarna
och huden kring och på öronen.

Bild på hur ansiktsnerven sprider sig i hästens huvud

Ett bett placeras mot lanerna i hästens mun – precis ovanför den plats där mandibularis-nerven kommer ut ur benet (för att ge känsel till munnens inre delar). På grund av den placeringen är det inte bara bettets tryck mot ben, tandkött och slemhinna som registreras, utan även trycket mot ansiktsnerven som intensifierar smärtan flera gånger om.
Som tidigare nämnt kan smärta i en av ansiktsnervens grenar fortplanta sig till de andra, vilket kan göra att smärta orsakat av bettet visar sig som till exempel huvud- eller öronskygghet, och i vissa fall även ljuskänslighet.

Bettets tryck mot mandibularis-nerven är en direkt orsak till ansiktsneuralgi hos hästar, vilket kan leda till en rad andra smärtrelaterade problem och symtom. Ett sätt detta visas på är det s.k. ”headshaking syndrome” som ofta uppträder vid ridning med bett.
Headshaking syndrome kan också, förutom på grund av mekaniska orsaker som exempelvis bett eller andra skador, orsakas av olika (hittills i stort sett okända) sjukdomstillstånd eller allergier. Dock har det visats att headshaking syndrome är en reaktion på någon variant av ansiktsneuralgi som i sin tur triggas av en annan bakomliggande orsak.

Skador på nervsystemet (i detta fall ansiktsnerven) kan medföra permanenta symtom (som t ex de ryckningar och skakningar som karakteriserar Headshaking Syndrome) och förändringar i nervfunktionerna och känsligheten – något som inte borde vara smärtsamt kan istället upplevas som outhärdligt.

Hos människor orsakas ansiktsneuralgi (trigeminusneuralgi) nästan alltid av olika sjukdomstillstånd som t ex infektioner i ansiktsområdet, MS, cancer eller en stroke. Det kan ibland även orsakas av direkt skada mot en del av ansiktsnerven (t ex vid tandoperation) eller det centrala nervsystemet. Smärtan (hos människor) beskrivs ofta som elstötar eller knivhugg, och varar oftast i några få sekunder för att avta i några minuter och sedan komma tillbaka. Vid vissa specifika sjukdomstillstånd uppträder även funktionsbortfall och begränsad förlamning i musklerna.

Läs nästa del här

Annonser
Detta inlägg postades i Bettets påverkan på hästen, Forskning, Hästfakta och taggad den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

One thought on “Bettets inverkan på hästen – Del 6

Kommentarer inaktiverade.