Parelli Natural Horsemanship – för vem egentligen?

Många kommer in i Parelli Natural horsemanship för att de vill ha hjälp med ett hästproblem. Så var det för mig. Men ganska snart så förstog jag att det är inte hästen som är problemet. Hästarna är ju perfekta som de är, de hade det alldeles underbart och fridfullt tills vi kom in i bilden. 

Att bli en horseman är en personlig utveckling. Precis som hästarna efter år av Parelli träning blir mer centrerade i horsenality kartan, blir vi det med. Det går inte att gå på högvarv hela tiden eller vara en mes. Vi blir även alltså inte bara bra med hästar, utan även mot/med oss själva, och andra.

Läste ett inlägg ifrån en parelli instruktör i England, som har hållt små parelli kurser med sina hästar, på ett fängelse för unga killar. Och hon berättar hur det har hjälp killarna i vardagen. Här handlar det också inte bara om att få de att göra de sju lekarna, som Parelli instruktör är hon utbildad för att skapa de allra bästa förutsättningarna för att hennes elever ska lyckas, med sig själva. (ska vi hård-dra det så kan jag säga att min parelli instruktör är en bättre lärare än någon annan lärare jag haft i skolan!)

I artikeln berättar hon om hur en kille hade svårigheter att kunna slappna av, och vara neutral. När vi helt enkelt inte vill något ifrån vår häst. Hästen han höll i stod i andra änden av 22″ linan, jätte spänd och åt inte ens gräs, vilket är mycket ovanligt för den hästen. Hästen fungerade som en spegel. Det tog 20 minuter första gången, 10 minuter andra gången, och fjärde gången kunde killen slappna av direkt. hon skriver

  He told me he had never known that you could have that tight ball in your chest actually go away – he thought it was normal.

Redan innan kursen är slut har killarna gjort förändringar i vardagen, de har bättre koncentrationsförmåga och undviker bråk!

Läs gära artikeln! http://central.parellinaturalhorsetraining.com/2012/03/parelli-horses-changing-lives-in-uk-prisons/

Annonser