Att lägga sig i hästens rörelsemönster

Att lägga sig i hästens rörelsemönster är något som händer ofta, ibland metvetet och ibland omedvetet. De finns dom som skor sin häst av den anledningen att hästen ska ta större kliv, men varför ska dom göra det egentligen? Skor skapar inte en dansande häst, det skapar en häst som tar större kliv av den anledningen att hovarna blir för stora och tunga. Hur skulle du själv gå med ett par förstora skor? Antagligen göra detsamma – ta större kliv. Det skulle vara intressant att få veta hur hästens kropp påverkas av detta!
Det finns också dem som lägger extra tyngd på ben och hovar, framförallt på frambenen, för att hästen ska ta större kliv, vilket egentligen bara skapar en häst med orena gångarter eller en häst som blir framtung.

Här är ett exempel på några som tagit detta extremt långt, som har blivit ganska så omtalat runtomkring i hästvärlden då det ser rent av hemskt ut för hästarna. Vilket jag håller med om! Men bara för att Dressyr och Islandshästmänniskorna inte har tagit det så extremt långt (ännu?), betyder det inte att det dem gör är okej! För vi försöker fortfarande förändra våra hästars naturliga gångarter på ett konstgjort sätt. Varför inte lära sig rida, fodra, verka och hålla sin häst på ett sätt som främjar dess kropp och visar vad hästen själv faktiskt är kapabel till? Varför måste vi oftast välja den snabbaste vägen till framgång?

Exito i sina naturliga gångarter med små och sunda hovar

Så fort man förändrar något på hästen, framförallt på konstgjord väg och med hjälp av olika hjälpmedel, måste man tänka på att hela hästens kropp faktiskt påverkas av det. Det är inte bara just det benet du lägger extra tyngd som påverkas, det är hela hästen.

Detta inlägg postades i Hästhållning, Hästtankar, hovar, Konsten att rida Dressyr den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

5 thoughts on “Att lägga sig i hästens rörelsemönster

 1. Pia

  Gräsligt. Så bra att det finns människor som kämpar för att djuren ska ha det naturligt och bra.

 2. Anna

  ”För vi försöker fortfarande förändra våra hästars naturliga gångarter på ett konstgjort sätt.”
  Som islandsryttare känner jag mig tvungen att kommentera detta, trots att det är ett gammalt inlägg. Att sträva efter rena gångarter är något jag gör för hästens skull, eftersom jag önskar en stabil, välbalanserad häst som har koll på sina ben och hovar.
  Videon var bara horribel på alla sätt.

  Skodde nyss min häst pga. att han ömmade när han gick på grus, och då anser jag att det är min plikt som hästägare att ta bort lidandet från honom genom att sko honom. Hovarna är lite sköra pga. foderränder som han fått hos tidigare ägare de senaste året, vilket jag alltså inte kan göra något åt, annat än att försöka stärka dem i fortsättningen.

Kommentarer inaktiverade.