Film och Exitos utbildning

Vi kommer att försöka lägga lite mer fokus på Exito vad gäller inridning och utbildning, då vi helt enkelt tycker det kan vara intressant att följa upp om en häst som aldrig haft skor, aldrig haft dåliga erfarenheter, aldrig haft ryttare på sig osv. Och såklart en häst som från start tränas och kommer ridas in enligt Parellis principer!
Som ni redan vet har vi lite svårt att komma med färska bilder och filmer, men vi ska göra så gott vi kan då vi inte bara vill skriva hur det går, utan även visa!
Just nu ligger vi på Level2++ (enligt Joanna, och det litar jag på :)) så det går sakta men säkert framåt. Eftersom att han är så pass ung tränar vi inte varje dag, utan bara 3-4 gånger i veckan, han växer både i kroppen och i huvudet och har redan mycket att hålla reda på som det är tack vare det.
Det som vi just nu jobbar lite extra på är friendly game och att stanna och koppla av.  Han är en häst med ganska mycket ”go” i och har ibland väldigt svårt att stå stilla (om han inte blir klappad, då står han stilla hur länge som helst). Men då jag vill kunna ha en häst mycket whoa som go, måste man kunna stå stilla ibland!

Här nedan bjuder jag på en liten film från våran senaste lektion med Joanna. Där tränar vi på att han ska stanna när jag lägger fram sticken (det syns lite dåligt på filmen, men ni förstår säkert när ni ser den). Som ni ser vill han gärna inte stanna och har ibland lite bråttom iväg igen. Men tillslut går det bättre och bättre! Senare hoppas jag på att han ska kunna ställa sig rakt på spåret utan att vända in mot mig i halterna, men det kommer nog vartefter.

Annonser
Detta inlägg postades i Film, Inridning den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.