Fenylbutazon – Visste du att..?

Folk med fånghästar har säkerligen kommit i kontakt med medicinen fenylbutazon, som veterinärer ger till främst hästar med fång. Det är en antiinflammatorisk medicin som även är smärtstillande.
Man bör tänka igenom innan man ger smärtstillande till en häst, då han kan börja röra på sig mer än vad skadan eller sjukdomen klarar av. Det är också mycket bättre att behandla orsaken till varför hästen är sjuk eller skadad, än att tillsätta smärtstillande och då bara behandla symptomet.

Fenylbutazon och andra antiinflammatoriska mediciner har en mycket farlig bieffekt – De försvagar blodkärlen. Ibland kan det till och med gå så långt att hästen får invärtes blödningar som leder till döden. Man har också hittat rester av den här medicinen i exportkött i USA, vilket har medfört att vissa kliniker har slutat helt med fenylbutazon, men det är tyvärr långt ifrån alla.

Källa: Naturlig hästhållning av Pat Coleby

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta, Tips den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

2 thoughts on “Fenylbutazon – Visste du att..?

  1. Sandra Awsome Olausson

    Usch vad hemskt. Jag vet att i ett stall där en ”fångponny” stod så avslutade man alltid behandling med fenylbutazon innan veterinärens rekommenderade tid. Medicinen sparade de sedan… Vad de använde den till då vågar jag inte tänka på. De blev väldigt upprörda en gång när veterinären krävde att få komma ut i stallet och titta på ponnyn innan hon ville skriva ut. De kontaktade helt enkelt en annan veterinär som skrev ut på en gång.

  2. christina Lheim

    Det allra minsta lilla fenylbutazon kan ge barn dödliga skador om de äter kött från hästar som har behandlats med medlet. De kan få Aplastisk anemi (slå gärna upp det på internet). Benmärgen klarar då inte av att tillverka tillräckligt med nya blodkroppar, varken röda blodkroppar, vita blodkroppar eller blodplättar. Därför är det ett livslångt förbud att kött från hästar som har fått medlet blir livsmedel efter slakten. Så det är inte bara hästarna som drabbas och jag hoppas att alla respekterar förbudet och inte försöker komma runt det.

Kommentarer inaktiverade.