Värt att tänkas på

Magsår  är en mycket vanlig åkomma hos våra hästar. Intressant är att hästar som går på gräs aldrig utvecklar sjukdomen!

Symtomen är mycket varierande men vanligast är att hästen ratar kraftfodret men äter hö och gräs. Vissa mediciner kan ge magsår, liksom stress i olika former. En del individer visar buksmärta andra får diarre och en del bara nedsatt prestation och verkar allmänt olustiga.

Ge aldrig enbart kraftfoder, det sänker pH i magsäcken, helst ska grovfodret ges först eller åtminstone samtidigt.

Jag är övertygad om att man kan undvika sjukdomen nästan helt genom att använda slow-feeding net både i hagen och i boxen. Då blir ju magsäcken aldrig helt tom och pH hålls på en jämn nivå.

Citatet kommer från den här veterinärbloggen.

Annonser
Detta inlägg postades i Foder, Forskning, Hästfakta, Hästhållning den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.