Körning för dummies – del 1 – selen

Jag kommer hålla mig till att förklara enbetsselen, det vill säga den man använder när man kör en häst. Det behövs några ändringar för att kunna köra par, och ännu fler för att köra fyrspann.

En körsele består av tre grunddelar. En del att fästa vagnen i, en del att dra med och en del att bromsa med.

En “riktig” bröstsele har som sagt tre delar, en brösta med draglinor, en däckel och en baksele. Nedan ser ni en bild på Ceros bröstsele!

I däckeln fästes skaklarna, vars funktion är att kunna bromsa vagnen, och om man har en enaxlad vagn (ex. sulky), även bära upp vagnen. Den del hästen drar vagnen med kan vara lokor (loksele), coller (helcoller eller halvcoller) eller brösta, och draglinor. Den tredje delen är bakselen som bromsar vagnen.

Bakselen ligger runt rumpan, inte för lågt ner så den stör bakbenen, utan rätt högt upp för att kunna användas på bästa sätt. Den fästs i skakeln och hjälper till att bromsa i nedförsbackar/lut. Den sitter fast i ryggstycket/svanskappan för att sitta stabilt. Däckeln är som ni ser inte kopplad med bröstan på något sätt. Den bär enbart upp skaklarna. Den sista delen är bröstan, som Cero drar med. Den är fäst med draglinor som han drar vagnen i.

Draglinorna  fästs i en svängel som rör sig efter hästens bogrörelser. Bröstan ligger därför kvar i samma läge hela tiden och det finns ingen risk för skav. Svängeln sitter fast i en bult och kan svänga – därav namnet – med en sida i taget. När hästen tar fram höger framben, följer linan fäst i bröstan med och högersidan av svängeln åker fram, medan vänstersidan av svängeln åker bakåt. Svängeln ger hästen möjlighet att utnyttja sin kraft på allra bästa sätt, samtidigt som arbetet framför vagnen blir betydligt bekvämare!

Såhär ser en svängel ut!

Den selen som många relaterar körning med, är den jag kallar “shettisselen”, som även benämns skitsele bland körfolk. Den består av en enkel däckel med en fast brösta i, och en svanskappa. Skaklarna fäster man i en ring långt ner på hästens mage. Denna sele säljs på de flesta hästaffärer som “komplett”.  Men selen har varken baksele, eller draglinor. Varje gång hästen rör frambenet framåt möts den av en stum sele som inte följer med eftersom den inte har draglinor – och används oftast med en vagn utan svängel, och bröstan skavs för varje steg den tar. Om du går i nedförsbacke och hästen behöver bromsa upp vagnen, vad händer då? Jo, den får ta allt tryck i svansroten och under magen i gjorden. Inte alltför kul. Dessutom fästs skaklarna väldigt lågt vilket innebär att hästen måste stå ut med att få skakeländen i bogen varje gång den ska vända.

Andra selar

Lokselen är jag inte speciellt insatt i, men där används inte alltid draglinor. Bakselen är kopplad direkt i däckelringen (som även finns på shettisselar) och hästen lägger all sin tyngd i lokorna och drar. Man kan även ha en “finare” sorts loksele kallad coller, där hästen använder sin dragkraft på ungefär samma sätt. Coller använder man ibland draglinor till. Coller är gjorda i trä, men det finns även ”French coller” som är gjorda i läder och har något bättre inställningsmöjligheter.

Loksele!

Helcollerselen träs över huvudet, går ej att öppna och är rätt svår att anpassa! Det finns även halvcoller som öppnas som en loksele, de är något lättare att passa in.

Vilken sele man skall använda beror på vilken vagn man har. Ska hästen dra tungt eller kanske dra släde används en loksele, medan om den ska dra en gigg eller maratonvagn så passar en bröstsele bättre. Coller används främst till dressyrkörning med gigg.

Ekonomin då? Ja, i princip är det samma sak gällande selar som sadlar. De finns i alla prisklasser. Och faktum är att du idag kan få en vettig bröstsele, för samma pris som en “shettissele”! Jag rekommenderar Drive Out körbutik, jag har själv köpt min sele därifrån och de är mycket erfarna, hjälper gärna nybörjare! Det behöver inte kosta skjortan för att börja köra!

gå till del 2 ->

Annonser
Detta inlägg postades i Körning den av .

Om ttorpehag

Jag är en 23-årig djurtokig tjej som bor på landet med min sambo Oscar, våra 2 katter, 3 hästar och 12 kaniner och fokuserar på naturlig djurhållning för alla arter. Jobbar som uska på Universitetssjukhuset i Linköping. Uppfödning av dvärgvädur.