Träna ditt öga – Travökningar

I en travökning använder sig hästen av mer påskjut än barkraft, för att kunna länga ut sitt steg och öka farten något, men inte mycket. En trav är och ska alltid vara tvåtaktig, då de diagonala benparen ska röra sig parallelt med varann. Men det är tyvärr en väldigt ovanlig syn på tävlingsbanorna idag, framförallt i travökningarna.
Det tog ett bra tag innan jag hittade bilder på korrekta travökningar, och det som är lite ironiskt är att inte en ända var på någon häst av halvblodsras, utan av iberisk ras (PRE, Lusitano osv) eller av en ponnyras. Och ändå är det halvblodsraserna som tävlar mest framgångsrikt inom dressyr.

Korrekt ökning

På bilden ovan ser ni ett exempel på en korrekt travökning.

– Höger bakbens skenben har samma vinkel som underarmen på vänster framben.
– Bakbenen kliver på lika mycket som frambenen. Det är alltså samma avstånd mellan bakbenen som mellan frambenen.
– Det högra frambenet och det vänstra bakbenet har lämnat mark i precis samma tillfälle.
– Hästens energi rör sig något uppåt – framåt. Alltså blir det en så kallad uppförsbacke känsla.
– Bakbenen rör sig in under ryttarens tyngdpunkt.
– Hästen har ett svävmoment som en trav bör innehålla.

Tyvärr går hästen något bakom lodplanet och med andra halskotan som högsta punkt, men det var mycket svårt att hitta en ökning som var korrekt och formen som var korrekt, på en och samma häst. Så det får ni ha lite avseende för.

Ej korrekt travökning

På den här bilden ser ni en travökning som inte är korrekt.

– Det vänstra frambenets underarm har inte samma vinkel som det högra bakbenets skenben.
– Det är ett mycket stort mellanrum mellan frambenen, medan bakbenen har ett obefintligt mellanrum, alltså rör sig hästen med enbart ”frambenssprattel”.
– Tack vare att frambenen rör sig så pass mycket, och bakbenet knappt något, blir hästen framtung och rör sig framåt – neråt och får en nedförbacke känsla istället för uppför.
– Hästen är mycket framtung och frambenet rör sig in under ryttarens tyngdpunkt.
– Eftersom hästen är framtung kommer traven antagligen att sakna ett svävmoment.

Korrekt travökning

Här ser ni en till korrekt travökning.

Hästen tar för sig lika  mycket med bakbenen som med frambenen och bakbenet svingar in under ryttarens tyngdpunkt. Traven har ett fint svävmoment.

Ej korrekt travökning

Här ser ni ett till exempel på en travökning som inte är korrekt.

Hästen tar för sig mer med frambenen än med bakbenen, hästen rör sig mycket framtungt och bakbenet kommer att släppa marken innan frambenet, som då får all hästens vikt på sig.

Bilderna är lånade från google.

Annonser
Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr, Tips den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

8 thoughts on “Träna ditt öga – Travökningar

  1. malinstenstrom Inläggets författare

   Nej det är ökad trav 🙂 Det är dessutom väldigt sällan de gör passage på en diagonal.

  1. malinstenstrom Inläggets författare

   Det är svårt, men jag ska se vad jag kan fixa fram. Minns inte vart jag från början lärde mig det här faktiskt 🙂

 1. Sanna

  Hej, det här har inget med inlägget att göra. Jag undrar vad ni skulle ge för foder till en häst som är lite lat och behöver mer energi! Jag har hört att majsolja skulle vara bra, vad tycker ni om det?
  😀

  1. joannanieznaj

   Detta är nog mer ett problem i relationen mellan hästen och människan, hästen är helt enkelt inte motiverad till att springa, och man bör snarare jobba på hur man kan göra passen roligare för hästen.

 2. matilda

  Skulle vara bättre om travbilderna som jämnförs är i samma moment i traven! Dom ”rätta” är i svävningsmomentet och dom ”felaktiga” är inte det. Jag håller med om frambensprattlet på dagens dressyrhästar.

  fin blogg!

  1. malinstenstrom Inläggets författare

   Tack! Då det var väldigt svårt att överhuvudtaget hitta en korrekt bild så fick det bli lite som det blev. Det är inte riktigt meningen att jämföra bilderna med varann, utan kunna se varje ”individuella” bild och lära sig vad som är rätt och/eller fel i den, så därför kände ja att ja inte behövde ha exakt samma moment 🙂

Kommentarer inaktiverade.