Tips – Läsvärt!

Dag Nätterqvist ”Dadde” har på sin hemsida en internetbok där man kan läsa hans tankar om skillnaden mellan klassisk ridkonst och dagens sätt att rida, och vad han grundar dessa tankar och åsikter på. En väldigt läsvärd hemsida där man kan få lite mera kött på benen!
Om ni klickar här och sedan kollar i listan till vänster så finns det en hel del artiklar att läsa på och en liten serie om Den naturliga vägen till harmoni.

”När våldet slutar måste konsten ta vid”
”Klassisk ridkonst är den utbildningsmetodik, som på naturlig väg och med hänsyn till hästens anatomi och mentalitet eftersträvar fulländad harmoni mellan ryttare och häst”. Dag Nätterqvist


Annonser
Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr, Tips och taggad , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

3 thoughts on “Tips – Läsvärt!

 1. Pia

  Intressant men jag förstår inte allt. Dag menar att hästen ska gå på tygeln med stöd på bettet efter vad jag kan förstå. Jag som eftersträvar lyckliga, naturliga hästar gillar hela iden med bettlöst eller rida på långa tyglar och få hästen självbärig. Ibland blir jag dock så osäker, tänk om jag bara tycker att hästen går bra och i balans när den i själva verket använder fel muskler och tar skada av det? Det finns ju hur många olika teorier och åsikter som helst. Hempfling och Dansa med hästar är än så länge min favvo, och så rider jag ganska mkt efter de akademiska principerna. Varvat med vanliga skogsturer. Hur rider ni och hur tänker ni?

  Mvh Pia

  1. malinstenstrom Inläggets författare

   Ja det finns så himla många läror! Jag blandar lite klassiskt (inte tävlingsdressyr, utan den ”äldre” dressyren” dressyr med akademiskt. Jag vill ha en häst som söker min hand och följer den, länger ja tyglarna ska hästen länga formen osv. Därför tycker jag det är svårt om man har väldigt långa tyglar – hur ska jag annars visa min häst hur lång formen ska vara? Om man nu inte har en så välskolad som lyssnar på formgivning för enbart sätet. Jag vill även att min häst ska söka sig mot yttertygeln, det är alltså den jag länger och kortar för att ändra ramen på hästen, innertygeln använder ja bara till trängande tygeltag vid behov.
   Men jag vill absolut inte ha en sån pass kort tygel att ja ”känner” hästen i handen, den ska fortfarande vara lätt som en fjäder!
   Jag gillar också väldigt mycket att rida på bettlöst, men ska jag träna dressyr föredrar jag ett vanligt tränsbett, min ponny knäpper lätt av i nacken annars 🙂

 2. Pia

  Jag rider med rakt nova-bett på unghästen och ibland en dually-grimma. Och på kallblodet varvar jag med nova-bett, duallygrimma, vanlig grimma och halsrem, vid hoppning använder jag jaktkandar och när vi ska finlira ett akademiskt stångbett. Betten är inlindade i mjukt gummitejp. Hon har slutat att hacka tänder och försöka dra bettet ur handen på mig och det känns helt underbart.

Kommentarer inaktiverade.