Allt handlar om rätt förutsättningar

I ett pressmeddelande från jordbruksverket konstaterar de att vi just nu har en köldknäpp i Sverige och att många djur går ute även under den kalla årstiden. Hästar nötkreatur och andra idisslare mår generellt väldigt bra av att gå ute vintertid, men det förutsätter förstås att de blir omhändertagna på rätt sätt och att djurhållaren ger dem rätt förutsättningar så att de klarar av att vara ute när det är kallt.

Djuren klarar kylan bra
Om det är torrt väder, vindstilla och sol, och om djuret är i gott hull och har ett bra allmäntillstånd är 20 minusgrader inga problem. De kan ändå hålla värmen. Problem kan uppstå när det blåser och är mulet och blött. Då är det svårare för djuren att hålla en jämn värmebalans. När pälsen blir våt förlorar den dess isolerande effekt och då behöver djuren kompensera genom att äta mer eller att söka skydd.

I jordbruksverkets pressmeddelande skriver de att man ofta ser hästar ute i hagar med täcke på sig och i väldigt många fall är det skyddet onödigt för djuret.

Det har kommit upp ännu en bra artikel där de skriver om täcken och dess onödighet, så länge hästen får rätt förutsättningar. För att läsa hela artikeln kan ni klicka här.

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta, Hästhållning den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.