Tips – en svettig häst

Inget täcke på svettig häst!

Många lägger på ett fleece täcke på sin häst när den rört på sig och blivit svettig. Varför hästens svettas är för att bli av med överskottsvärmen, dens kropp är skapt för att i kallare väder bevara värmen, och vid ansträngning under dessa förhållanden, eller i varma klimat, bli av med värme.  Täcket förhindrar då detta, att det skulle hjälpa hästen att ”torka” är en skapad uppfattning.

När hästen har arbetats, ridits eller körts så att den är svettig tar det ungefär två timmar innan muskeltemperaturen återgår till det normala. – Om man lägger på ett ridtäcke/ländtäcke medan man rider förhindrar man värmeavgången. På samma sätt blir det om man lägger på ett täcke direkt efter ridningen på den varma hästen. Hästen behöver kunna göra sig av med värmeöverskottet och kylas av när den arbetar och efter arbetet. Två timmar efter arbetet kan man eventuellt lägga på hästen en yllefilt som släpper igenom fukten. Sedan kan filten ligga på tills hästen torkat den med sin kroppsvärme.

Ur Hästfocus nr 2 2007 När fryser och svettas hästen och varför? Agronomie doktor i lantbruksteknik, docent i hästens fysiologi vid SLU och lärare vid ridskolan Strömsholm, Karin Morgan

Om mina hästar blivit svettiga så släpper jag fortfarande ut de i hagen, oavsett om det är en islandshäst, varmblod eller nordsvensk. Där kan de välja vad de vill göra, äta, ställa/lägga sig i vindskyddet, rulla i snön, rulla i halm, ställa sig bredvid andra hästar, m.m… Och vi har under våra hästägar år aldrig haft en häst som frusit eller blivit ”förskyld”.

Mer om hästens päls kan ni läsa här.

/ Joanna

Annonser

2 tankar om “Tips – en svettig häst

 1. Sanna

  Jag kan hålla med om att det inte behövs täcken efter träning när det är någorlunda varmt ute och att hästen fixar nerkylning och uppvärmningen själv. Men om det är kallt ute och hästen blivit svettig kan inte ett täcke hjälpa till att hålla inne värmen då? Eller är bara täcket ivägen?
  =)

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Det spelar ingen roll om det är kallt eller varm ute, hästen vill fortfarande bli av med sin överskottsvärme, och alltså är svetttäcken onödga i vilket fall.

   Kram

Kommentarer inaktiverade.