Tips – bygg din egen thermobar

Det är viktigt att hästarna har vatten i hagen, och eftersom våra går på lösdrift så måste de ha vattenbaljor som håller vattnet drickbart även under kallare väder.

Vi har själva två stycken som inte är kopplade till el på något vis, en egen byggd, och en thermobar iso 80.

Hästarna föredrar av någon anledning att dricka ur thermobaren, och dne håller även värmen snäppet bättre än vår egenbyggda. Det enda som sker är att det fryser på ett lock, men det kan hästarna oftast hacka sig ner till själva. Ingen av baljorna har någongång bottenfrusit.

Hittade även en bra beskrivning till hur man själv kan göra en eluppvärmt thermobar. men vår egenbyggda är byggd på samma princip förutom värmekabeln.

Köp

1 st 65 liters och 1 st 90 liters plastbalja (som passar i varandra),

1 st frostskyddskabel 6m,

silvertejp,

liten bit frigolit,

fogskum,

silikon.

Borra ett litet hål längst ner i 90-baljan, mata in kablen där, och vira och tejpa den runt utsidan på 65-baljans nedre hälft, lägg frigoliten i botten på 90-baljan, tryck i 65-baljan i den stora baljan. pressa in fogskum mellan baljorna, låt stelna. Täta det lilla mellanrummet mellan baljorna med svart silikon. Borra hål överst i 90-baljan så du kan kedja fast den i en staketstolpe så hästarna inte kan komma åt elkabeln.

Jag vet även en islandshästuppfödare som kapar /öppnar upp vanliga blå tunnor (som ni ser på bilden ovan) och sedan åker in till en verkstad som spray-isolerar tunnorna.

Tänk på att vattnet inte ska vara för varmt då hästarna kan vägra dricka då, om ni har eluppvärmda vattenbaljor.

Dessa hemmagjorda och billigare alternativ är framförallt något jag rekomenderar till boxlevande hästar som inte går ute i hage hela dygnet, även om hästen får komma in och dricka så är det bra att ha vatten ute i hagen som inte fryser på fem sekunder och nya hinkar måste köpas varje vecka. Att hästen har fri tillgång på vatten dygnet runt minskar risken för kolik.

/ Joanna

 

Annonser

2 thoughts on “Tips – bygg din egen thermobar

  1. Olivia

    Sv: Tack för din kommentar och vilken underbar blogg detta var!! Fastnade direkt för flera av texterna! Är det okej att jag länkar till din blogg via min? Om inte – säg till!
    Mvh

  2. Sylwia W Nordlander

    Bra med tips…men när det gäller ”starkström” direkt ut tll Hästarna så är det alltid en risk, dessutom så är en Jordfelsbrytare ett måste….vi har en Thermobar inne i hagen, sen har vi en hembyggd utanför hagen, som vi fyller över till Thermobaren, bara för att vara på den säkra sidan…..
    sylwia

Kommentarer inaktiverade.