Ett inlägg från hippologbloggen

Hippologbloggen har ännu en gång lagt upp ett väldigt intressant inlägg, enligt mig.

Det finns dock fler frågor som är desto knepigare. Som exempel har vi diskussionen kring spöanvändande, vilket annat djur är det accepterat att slå för att göra som vi vill?

En kompis kommenterade det hela på facebook: ”Jag som inte är speciellt insatt i ridsport måste bara fråga. Det vore väl bra om man inte får piska någon eller något(det här fallet hästar) för att få saker gjorda?

Det är ganska obekvämt. Vi har ögonen på oss, vi ryttare, och lär inte kunna fortsätta i samma stil länge till utan att kunna ta diskussionerna och hitta bättre argument än att vi alltid har gjort så här. Nu när vi kräver mer uppmärksamhet i media, så lär det också innebära fler frågor från utomstående om varför vi gör som vi gör. 

Vi kan i varje fall vara säkra på att hästen inte föds med någon inbyggd önskan om att bära om kring på oss. Däremot tror jag att de säkert kan lära sig att uppskatta det, och tycka om att samarbeta med oss. Förhoppningsvis.

Läs mer här!

Annonser
Detta inlägg postades i Hästhållning, Hästtankar den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.