Tips angående sadling

Något som säkert många vet är att du inte ska spänna åt sadelgjorden allt på en och samma gång, utan spänner ett hål i taget och väntar några minuter mellan varje gång och ska även rida fram din häst något innan du spänner sista hålet. Dock är det inte alla som vet anledningen till varför det är viktigt fysiskt för hästen. Som är att muskler sväller under arbete, skulle du då spänna allting på en och samma gång och därefter sätta igång att rida, kan du ha spänt för hårt och musklerna får då inte plats för att vidgas.
Därför är det mycket viktigt att låta hästen värmas upp så mycket som möjligt innan sista hålet spänns. Men har du en sadel som ligger bra så ska du inte behöva spänna jättemycket heller, jag personligen vill inte ha för mycket tryck på min hästs bröstkorg och rygg.

Advertisements
Detta inlägg postades i Tips, Utrustning den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

One thought on “Tips angående sadling

Kommentarer inaktiverade.