Alternativa behandlingar

Tyvärr så kände jag redan när jag började på veterinärprogrammet att just fysioterapi av hästar var ett väldigt känsligt ämne. Jag fick bland annat höra att man inte kan påverka muskler på hästens kropp med manskraft eftersom dessa muskler är så oerhört stora och ryggmuskulaturen är så oerhört stark och lång och djup att vår manipulering av den saknar betydelse. Denna inställning skiljer sig dock mellan olika lärare men generellt så nämns det oerhört lite om detta under utbildningen. 

Trots detta så skulle jag uppskatta att en del tävlingshästar nästan träffar en fysioterapeut oftare än en veterinär? Både fysioterapeuten och veterinären vill hjälpa hästen att fungera optimalt men jobbar på helt olika sätt och har ofta (inte alltid) ingen kontakt med varandra trots att de behandlar samma patient.

Veterinärstudenterna har skrivit ett mycket läsvärt inlägg angående deras åsikter om alternativ behandlingar och veterinärvård. De har verkligen en poäng om ni frågar mig.

Annonser
Detta inlägg postades i Hästtankar och taggad , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

2 thoughts on “Alternativa behandlingar

  1. Camilla

    Har tur som har en mycket duktig veterinär i närheten som rekommenderar massörer eller ET’s när behovet finns för det. Den veterinären litar jag på fullständigt!

    Han ser även nyttan i alternativa behandlingar såsom kranio sakralterapi, fastän det inte har någon bevisad effekt, det gillar jag.

    1. malinstenstrom Inläggets författare

      Vad kul! 😀 Att ha en veterinär som man litar fullständigt på är verkligen a och o. Dock är de få!

Kommentarer inaktiverade.