Tips om svavel

De senaste 2 veckorna har jag haft problem med ohyra på mina hästar, blodsugande löss. Så då blev det att beställa svavel (som är bra för hud och motverkar ohyra – de trivs bara på svavelfattiga djur). Jag har gett dem 1-2 msk svavel nästan varje dag i maten, samt gnott in på de ställena där de har kliat sig. Igår och idag har jag inte hittat en ända lus och det har slutat att klia på dom. Härligt med resultat!
Jag gillar inte alls de ohyresschampona och andra ohyresmedel som man kan köpa på diverse hästaffärer. Man måste ha handskar på sig när man behandlar med dessa preparat av den anledningen att det absolut inte får komma i kontakt med hud, men man ska ha på det på hästarnas hud? De får heller inte komma i kontakt med naturen då det är miljöfarligt och hästarna får absolut inte få det i sig. Och på förpackningarna är det alla möjliga varningsmeddelanden och trianglar på.
Men många hästar kliar ju sig med tänderna, tänk om de då får i sig det på det sättet? Kort och gott så håller jag mig borta från sånt som inte får komma i kontakt med människor och naturen, då vill ja inte ha det på mina djur heller.

Jag försöker att alltid behandla orsaken. Det finns alltid en orsak till varför ohyra trivs bättre på vissa individer och sämre på andra, det kan ha med immunförsvaret att göra och med att de saknar något i kroppen – tex svavel. Därför försöker jag alltid att i första hand återställa det. Och skulle inte det fungera, då får jag i värsta fall ta till något annat. Men än så länge har jag inte varit med om att det behövts.

Som jag sa tidigare är svavel även bra för huden. Har man en häst som mjällar är det antagligen något som inte står rätt till i hud och mage. Då är svavel super! Ge lite i maten samt gnugga in där de mjällar så försvinner det vart efter. Snobben var jättemjällig under magen och efter att ha gnott in svavel ca 5 gånger och gett i maten så finns det nu inte ett ända mjällkorn kvar!

För de som är intresserade finns svavel att köpa härifrån. Det finns säkert andra ställen också, men det är där jag har köpt mitt och det har bevisligen fungerat väldigt bra på mina hästar iaf!

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta och taggad , , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.