Hade inte hänt

Detta hade inte hänt om hästarna stod på lösdrift..

Branden startade tidigt i lördags morse på Art och Betty Hahns gård. Samtliga hästar i stallet dog i lågorna.
Jag är fortfarande i chock. Det här är bara så fruktansvärt, säger 77-årige Art Hahn till lokaltidningen.

Brandmännen misstänker att det var ett elektriskt fel som startade branden, skriver Horse & Hound.

http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Varlden/2012/1/22-hastar-dog-i-stallbrand/

Annonser
Detta inlägg postades i Hästhållning, Hästtankar den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

2 thoughts on “Hade inte hänt

 1. Anna

  Det där måste vara det onödigaste som skrivits på länge. Alla kan eller vill inte ha sina hästar på lösdrift av olika anledningar och bara för det behöver man inte slänga ur sig kommentarer som antyder att man får skylla sig själv. Riktigt omoget imo ^^

  1. malinstenstrom Inläggets författare

   Vart i min kommentar antydde jag att man får skylla sig själv om sin häst brinner inne bara för att man har den på box? Att du uppfattade det så betyder inte att det var så jag menade. Utan att jag helt enkelt vill poängtera att detta är ännu en av riskerna med att ha sina hästar, eller djur i övrigt, instängda. Det är inte ofta det händer att djur brinner inne, men när det väl händer kan det vara många liv som ryker med, som hade kunnat rädda bara de inte var instängda.
   Men om du tog illa upp så ber jag om ursäkt, det är inte meningen att jag lyfter fram olyckor som detta för att göra så någon tar illa vid sig. Jag vill bara visa vad som faktiskt kan hända och att man börjar tänka igenom sina val noga som man gör med sina hästar, och väga för och nackdelar med allt noggrannt.
   Sedan vet jag självklart att det finns dem som inte kan ha sina på lösdrift för det helt enkelt inte finns lösdrifter där de bor. Men det är inte dem ja vill nå ut till, utan de som väljer box före lösdrift, det är en annan sak.

Kommentarer inaktiverade.