De 8 principerna inom häst-träning Nr. 2

Dessa 8 principles of horse-training kom Pat Parelli fram till och förmedlade på hans allra första clinic, många många år sen. Det är de allra viktigaste grunderna som hans mentorer har lärt honom.

Desto mer jag lärt mig dessa, desto mer har jag använt mig av de i vardagen.

2. Don’t make or teach assumtions

Folk gör antaganden hela tiden. De antar att hästar är säkra och simpla. De antar att om en häst har blivit riden, så kommer han att alltid vara ridbar oavsett vad. De anar att samma träningsteknik kommer att fungera på alla hästar. De antar att det är hästens fel om något inte går som det ska. de antar att om hästens gjorde det en dag, kommer han att automatiskt göra det även dagen därpå. De antar att hästar tänker på samma sätt som människor, att de värdesätter samma saker. De antar att ett bytesdjur inte kommer att skada, människor, saker, andra hästar eller sig själv när den slåss för sitt liv.

Icke-savvy människor lär även hästar att göra antaganden – bra och dåliga. De travar på vägen hem till stallet tre eller fyra dagar i rad och förväntar sig nästa gång att hästen ska skritta lugnt. De lär hästar att anta att de kommer bli matade vid 5 eller 6 varje dag och orsakar hästen mental, känslomässigt och fysisk stress när människan är sen. De lär även hästarna att anta att de kan springa över människor, invadera deras bubbla och bete sig respektlöst.

Så, gör aldrig antaganden och lär aldrig ut antaganden.

1. Horse-man-ship är naturligt

2.Gör eller lär aldrig ut att anta

3. Kommunikation är två eller fler individer som delar och förstår en ide

4. Hästar och människor har ömsesidigt ansvar

5. En rättvis attityd, är en effektiv attityd

6. Kroppsspråk är universellt

7. Hästar lär människor, människor lär hästar

8. Principer, syften och tid är undervisningens verktyg

Annonser