Ridning ska vara som en dans

Jag tagit mig igenom mer än halva The Game of Conact hemstudie kursen. Och under frågestunden på första dvdn berättade Linda sin åsikgt om nosgrimmor och inspänningstyglar.

Hon berättar då om första gången hon hörde Pat förklara det.

”Tänk er att jag (Pat Parelli) dansar med Linda, och varje gång jag trampar på hennes fot, så drar hon upp huvudet och gapar. Jag vet, jag knyter bara ihop munnen och sätter fast hennes huvud! Det löser inte problemet, det döljer bara symptomen!”

Vems fel är det egentligen? Hästen klarade sig ganska bra ända tills vi kom in i bilden.

Linda visar även hur man lär hästen att träsna sig själv, vilket inte alls är svårt! Jag vet när jag började med parelli så hade de de gamla ”levlarna” där level 2 är dagens level 3, och level 3 dagens level 4. Där vet jag att i level 3 skulle hästen tränsa sig själv, helst själv, och jag kommer ihåg hur jag länge har tänkt ”Shit tänk när man kommer dit! Det är ju jätte svårt!”.

Jag började med Nicke idag, och det gick riktigt bra, han var inte helt 100 på att verkligen ta in bettet i munnen men till sist råkade han göra det. Då tränade vi på att han skulle förstå bettets inverkan, att när jag tar och lyfter det uppåt i mungiporna ska han våga ta det och sänka huvudet. Vilket gick super.

/ Joanna

Annonser