Svar på kommentar – Varför och hur fri tillgång på grovfoder?

Riktigt bra skrivit!Jag undrar om ni kan skriva om att ge hästarna fri tillgång på hö?Jag vill nämligen ge det till mitt halvblod men undrar hur man ska göra- är det bara att börja ge massa hö i SMHN eller hur gör man? heheh, om ni orkar vill säga, annars får ni gärna (om ni kan) länka en sida som det finns svar på min fråga 

Tack för en awesome blogg! / Linnea

Hej Linnea!

När man ska gå över från portionsfodrat hö till fri tillgång, gäller det att anpassa efter individerna först och främst. Har de tidigare påverkats lätt av foderbyte? Har de tendens till att bli tunna eller överviktiga? Man måste också se till vad det är för sorts grovfoder man har, innehåller det väldigt mycket näring eller lite mindre?

Först och främst är det viktigt att komma ihåg hur hästens matsmältningssystem fungerar. Det kan ni läsa här. Hästen är alltså skapt för att ständigt vara på jakt efter gräs, och matsmältningsapparaten är därför gjord för att ständigt få i sig små mängder gräs. – grovfoder. Hästar äter inte lunch – de är rädda för att bli någons lunch!

Eftersom våra hästar endast kan ströva i sin hage, så har den en väldigt begränsad mängd föda vintertid. Samtidigt som den inte kan göra något åt sin hunger då hästen är instängslad. Därför är det vårt ansvar att vi tar hand om vår häst på det sättet den mår bra av, och ge den fri tillgång på grovfoder är ett av de. Det viktigaste är att en häst inte står utan mat i mer än 2 timmar. Samtidigt kan väderleken påverka hur mycket hästen vill äta, och därför kan det vara bra att utfodra så mycket att det räcker i mer än 24 timmar, gärna 36.

Lättfödd?

Har man en häst som tar för sig väldigt mycket av maten och tenderar att bli överviktig eller i värsta fall fet, är ett grovfoder med mindre näring i att rekommendera. Då behöver hästen äta fler kg per dygn för att komma upp i samma näringsmängd som den annars bara hade behövt äta ett par kg för att komma upp i med ett näringsrikt grovfoder. Om man dock inte har tillgång till det perfekta fodret är därför de så kallade SMHN – Små Maskiga Hö Nät, väldigt bra, då näten försvårar åtkomsten av maten för hästen. Det går även att bland höet i nätet med halm, eller lägga halm i separat nät, för att ge hästen något att tugga på, Men halm får inte vara en del av hästens foderstat, den har brist på nedbrytbara fibrer och ger ökad risk för grovtarmsförstoppning.

Att hästen går i en ”rolig” hage med en väl fungerande flock med olika individer gör även den lättfödda hästen mindre benägen att konstant äta. Desto större hage desto bättre. Träd, buskar backar, allt som kan göra en hage mer spännande är bra, samtidigt som hästar även kan stimulera sin hunger igenom att gnaga på sly och bark. Samtidigt som mängden matplatser spelar stor roll. De står sällan, (jag vågar säga aldrig när det gäller mina egna hästar) att de står still vid ett nät tills de ätit färdigt! De äter lite här, sen går de och ser om den andra hästens nät vad godare, eller om det där andra nätet hade något annat…

Svårfödd?

Har man däremot en häst som lätt faller ur och kanske inte tar för sig så mycket vid maten, är ett betydligt mer näringsrikt grovfoder att rekommendera. I vissa fall kan man även behöva stödfodra hästen med proteinrikt foder vid sidan av, tex lusern hack. Till exempel mitt varmblod Nicke är ganska svårfödd och skulle egentligen inte behöva äta sitt grovfoder ur nät.

Busig?

Det finns även hästar som gärna trampar runt i sitt grovfoder och alldeles för mycket går då till spill, i sådana fall är det även bra med nät.

”Begränsad” fri tillgång eller bara fri tillgång beror alltså på ens egna häst och dennes flock kompisar. Det kan även bero på vad man har för grovfoder, hur det är packat och om hästen går på lösdrift eller inte.

Stor bal i hagen

Många lösdrifter, men även inackorderingsstallar, ställer ut en hösilage bal (300-500kg?) som hästarna får äta ur. Denna metod är bra om hösilage balarna är små, torra och det går ett få antal hästar i hagen. Fri tillgång handlar om att alla hästar ska kunna ha tillgång till grovfoder, dygnet runt, oavsett om de är mobbade eller är den som bestämmer. Alltså kan det lätt bli så att det finns hästar som inte får äta ur balen, som då är enda utfodringsplatsen.

I vår flock kan allt ifrån endast Nicke stå och äta, till upp emot 5-6 hästar samtidigt. Vi har löst det problemet igenom att vi har 9 hönät som vi fyller med hösilage/hö utöver hösilage balen. Alltså finns det sammanlagt 10 foderplatser till 7 hästar (vi har även ett nät över hösilage balen).

Ett annat problem med hösilagebalar är att de håller i 3-7 dagar. Är det + grader och hösilagebalen är ganska så blöt kan det vara svårt att räkna med att den håller i mer än 3 dagar.

I runda hösilage balar kan det vara svårt att själv ta ur hösilage för att fylla nät eller bara lägga ut i högar. Vi har väldig tur då gräset i våra är mer kort klippt och gör det relativt lätt för oss att packa våra hönät. Det finns hösilage balar som är fyrkantiga, där lagren inte är insnurrade i varandra som i de runda, utan här är det som kakor, precis som små hårdpressade höbalar, fast hösilage och i större format. Dessa är desto enklare att handskas med, dock har jag nog endast stött på de i Söderköping.

Fördelen med att ha hela balar är att det finns garanterat mat ute dygnet runt, och är det en kallare dag eller natt så kan hästarna själva då välja hur mycket mer de vill äta just det dygnet, och de varmare dagarna kan de välja att äta lite mindre. Detta kan bli svårt att förutse om man bara fyller upp nät så det räcker för ett dygn, då de kan behöva äta nästan det dubbla om det är riktigt kallt och blåsigt en dag!

Hönät

Om man kör på hö, lös eller hårt pressade små balar (10kg?) så kan man lätt stoppa in en hel sådan bal i ett hönät. Lätt som en plätt. Hårdpressade balar föredrar jag personligen, de är väldigt mycket lättare att handskas med än löspressade höbalar. Man kan antingen välja att sprida ut balarna över hela hagen, hela eller delade, eller i nät. Även om näten kostar en del i införskaffning så sparas det nog in då både hästarna äter mindre än om höet ligger löst, samtidigt som det blir mindre spill, alltså mat som blir nedtrampad och oätbar. Detta utfodringssätt kräver mer arbete än en bal som redan står i hagen. Men motion är alltid bra, och jag vill gärna för detta ändamål köra in en häst som kan hjälpa till.

Hur?

Hur ska man nu gå över till att ge sin häst fri tillgång. Faktumet är att det är bara att bestämma sig och våga fullfölja det. Sluta med kraftfodret och ge hästen konstant tillgång på grovfoder. Om du har ett analyserat hö, kan du efter någon vecka väga hur mycket din häst äter om dagen och räkna ut den behöver tillskott av något. Ska du börja med smhn nät kan en invänjnings period vara bra, där hästen får den största delen av sitt foder löst, och endast en mindre del i nät.

Nät, vad, vart och hur?

Det finns många olika ställen att köpa nät på. Våra kommer ifrån http://www.hasteriet.com och http://www.profarma.se/. De flesta köper även sina nät härifrån : http://caisasshop.ebutiken.nu/. Jag har även sett en hästbutik i Jönköping sälja nät som likande de vi själva har. Så ta en titt på näten på internet, och jämför med de i din hästbutik.

Hur du ska ha dina nät beror mest på om din häst är skodd eller barfota, och vad du har för möjligheter i hagen. Är hästen skodd måste något göras så att den inte fastnar i nätet, antingen med ”hälen” eller broddarna. Detta går att fixa igenom att antingen hänga upp näten en bit, lägga de i en låda, eller sätta en planka för ett hörn i boxen där nätet ligger. De lösningar där hästen har en så naturlig ät position som möjligt är det allra bästa. Alltså uppifrån och ner.

Vi som har barfota hästar behöver inte tänka så mycket på att de ska fasta i näten, och vi kan därför lägga de direkt på marken. Vi har en stor och till största delen torr hage vilket gör detta möjligt. Men jag sätter gärna fast näten i något så att de inte hamnar i andra änden av hagen (vilket de annars gör). När jag sätter fast de i träden försöker jag att varva, både sätta de lågt så de ligger, men ibland även så de hänger.

/ Joanna


Annonser

2 thoughts on “Svar på kommentar – Varför och hur fri tillgång på grovfoder?

 1. Linnea

  Åå tack så jättemycket för det ordentligt och välskrivet svar! 🙂
  Men bara så jag fattat det rätt, min lättfödda häst blir inte fet/are av att få fri tillgång ur smhn? Även om hennes hage är liten o tråkig-inte så mkt rörelse tyvärr…?
  Tack igen! 🙂

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Det beror nog på vad du har för grovfoder. Men som jag skrivit blanda ut det i näten med halm eller köra på dubbla nät, för tt försvåra åtkomsten lite till. Sen är det bara ut och motionera! 😉

Kommentarer inaktiverade.