FEI World Reining Final

Djurskyddet Sverige anmäler reiningfinal

Efter att Djurskyddet Sverige tagit del av en film från helgens FEI Reining World Final på Bökebergs Gård i Svedala har en anmälan om djurplågeri lämnats in till länsstyrelsen i Skåne.

Djurskyddet Sverige fick filmen skickad till sig via det danska tv-magasinet Epona som drivs av journalister som har ett brinnande intresse för hästar och hästvälfärd.

– Alla som har sett filmen är helt eniga om att detta måste stoppas. Det liknar djurplågeri, att tvinga en häst till att gå i den formen under så lång tid, med så skarpt bett kan inte vara tillåtet enligt svensk lagstiftning, säger Djurskyddet Sveriges förbundsordförande Sven Stenson.

Men det internationella ridsportförbundet FEI, som står bakom reiningfinalen, håller inte med.

 Representanter från FEIs huvudkontor har pratat med chef-stewarden från Bökeberg, och blev försäkrad om att all träning var övervakad, det togs tid på varje träningspass, och att allt höll sig inom reglerna, säger Ian Williams, FEI-direktör, till Epona.

Det är verkligen helt sjukt att de kan anse att det inte finns något fel i det här. Vart går då gränsen för djurplågeri? Folk kan slå, sparka, piska, banka med sporrar, rycka hej vilt i munnen, och det anses ibland fortfarande inte som djurplågeri. Vad är då djurplågeri för dom?

http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/aktuellt/2011/djurskyddet-sverige-anmaler-reiningfinal

Annonser
Detta inlägg postades i Hästtankar den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

2 thoughts on “FEI World Reining Final

  1. Camilla

    Är hemskt.. Tycker det inte verkar vara en allt för ovanlig syn i westernsammanhang. Tränat för en tränare som förespråkar att sitta och smårycka i hästens mun.. Det avskräckte mig ifrån westernridningen, även om det säkert finns bra tränare också. Men har sett endel jobbiga saker på westernträningar.

    1. malinstenstrom Inläggets författare

      Ja eller hur! Det är inte bara dressyren som har spårat ur, nu börjar även westernridningen att göra det :/

Kommentarer inaktiverade.