Visste ni att..

.. Hästen andas till största delen endast med näsborrarna? Detta har med svalgets anatomi att göra och är en fördel då hästen är ett bytesdjur och kan då känna olika dofter samtidigt som den går och betar. Eftersom att hästen andas till större delen genom näsborrarna, bör man ha det i åtanke när man använder nosgrimmor, framförallt remontnosgrimman. Drar man åt dom så kan dom helt enkelt förhindra hästen från att dra in och ut så mycket luft som den behöver.
Hästen ökar konsumtionen av syre mer och mer ju hårdare arbete den utsätts för, och är då mycket beroende av att kunna andas utan begränsningar.

För djupare läsning kan ni gå in på länkarna nedan och läsa.

http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-dressyr/nina_bengtsson/gar-hasten-finare-med-remontnosgrimma.htm

http://forskning.equinfo.se/#post117

http://www.djur.cob.lu.se/Svar/Andning2.html#hastandning

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta, Utrustning och taggad , , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.