Hur jag rider en öppna

En öppna är en rörelse då framdelen på hästen ska gå innanför spåret, på engelska kallas detta Shoulder in. Att det heter just öppna på svenska är för att man ska böja, ställa och rikta hästen som om att man skulle öppna upp en volt, alltså börja gå in på en volt.
När jag ska få min häst att gå i en öppna, checkar jag först av att ställning och böjning fungerar som det ska. Sedan när jag ska få framdelen innanför spåret, använder jag mig av min sits och yttertygeln. Yttertygeln läggs an mot halsen som betyder att hästen ska flytta halsen och framdelen inåt, jag vrider även mina axlar inåt som ska styra hästens ”axlar” (bogarna).

Vill man kan man även trampa ner i ytterskänkeln, så vikten förskjuts något däråt så hästen vet att det är dit den ska. Dock tycker jag att det är svårt att behålla kontakten med mitt inre sittben, därför använder jag mig inte av den hjälpen.

Öppnan tillhör skolorna, som är till för att skola hästens bakben och lära dem ta mera vikt. Alltså är det extra viktigt att det inre bakbenet inte trampar förbi tyngdpunkten, utan trampar in under tyngdpunkten vilket är där ryttaren sitter. Man brukar säga att hästen ska gå på 3 spår i en öppna, för att bakbenet ska komma in tillräckligt under tyngdpunkten. Skulle hästen gå på 4 spår är det lätt hänt att den trampar förbi tyngdpunkten istället.
På bilden ovan går Snobben på 4 spår, vilket är för mycket, och på bilden nedan på 3 spår. Om ni tänker er att ni drar en linje längs med marken som börjar vid varje hov, så kommer ni att få ett antal olika linjer. Hade Snobben på bilden ovan haft framdelen något närmre spåret hade hans yttre framben och inre bakben varit på samma spår, vilket då hade blivit 3 spår vilket är det bästa om man strävar efter bärkraft.

Annonser
Detta inlägg postades i Konsten att rida Dressyr den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

3 thoughts on “Hur jag rider en öppna

  1. Ping: Lite dressyrtips! | Lycklig Häst

Kommentarer inaktiverade.