Det måste börja någonstans

Som rubriken lyder så måste det ju börja någonstans.. Och som jag har skrivit tidigare i ett inlägg undrar jag fortfarande varför man bara strävar efter en skodd hov men med nästan lika bra hovmekanism som en barfotahov, istället för att lära sig hur man får en fungerande barfotahov. Jag rekommenderar dock starkt att kolla på videon, den tar upp klart och tydligt några av de skador som just skor har på hoven och hästen i övrigt.

Vill man behandla symptomen, eller vill man behandla orsaken? Skor du ”behandlar” du symptomet (Du sätter på en sko för att hästen ömmar, anledningen till att hästen ömmar är inte för att hoven säger att den vill ha en järnsko på sig, hoven försöker förmedla att den inte är frisk, den blir bara sjukare av att få på järnskor). Sedan påstår också vissa att de skor för att hoven slits ner för fort annars, då har hoven troligtvis en felaktig hovform eller har någon brist i sitt foder. Under omställningen till en bra hovform kan man då använda boots så länge.

Annonser
Detta inlägg postades i Uncategorized den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

One thought on “Det måste börja någonstans

  1. Linnea Hindersson

    Jag håller fullständigt med dig, men jag tycker ändå att det kan vara bra att använda innan man tar av skorna så att strålen har en chans att vänja sig lite 🙂

Kommentarer inaktiverade.