Visste ni att..

..Skor deformerar hovbenet på hästen? På bilden nedan ser ni till vänster ett hovben från en skodd häst och till höger ett hovben från en Mongolisk vildhäst. Det till vänster är spetsen i tån borta på. Vilket beror på att hästen har gått med tåkappor, som bankats på, samt att hästen har haft höga trakter vilket gör att hästen då lägger mer vikt på tån.
Bakre delen på hovbenet är även trängre än vad det ska vara. Vilket beror på att hästen har haft trånga hovar pga skoning och felaktig verkning. Det kan även bero på att hästen blev skodd som väldigt ung. Då har inte hovbenet hunnit växa klart, och måste helt enkelt anpassa sig efter den felaktiga verkningen och skoningen. Ett hovben är färdigvuxet omkring 5-8 års ålder. Hur vanligt är det inte att man skor betydligt tidigare?

Till vänster: hovben från skodd hov Till höger: Hovben från en hov som aldrig varit skodd

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta, hovar och taggad , , , , den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.