Orsak och verkan..

Min vän Anne som även utbildar sig till hovformsspecialist hade ett problem i höstas som jag tycker är otroligt intressant och lärorikt.

Både hennes egna häst och andra hästar hon verkade på Vikbolandet i Norrköping hade mycket white line disease, lamellrandsröta.

Såhär beskrev hon läger några månader sen:

Jag verkar en liten unghäst med extremt mycket whiteline disease. Jag har aldrig någonsin sett så mycket. Det är så gott som hela vägen runt på alla fyra hovar. För övrigt är hästen frisk, pigg och just nu ohallt. Han har varit hallt på tre hovar tidigare dock, pga detta. Tre utav fyra hästar i den hagen har mer eller mindre WLD, den är inte jättegeggig eller dålig på annat sätt.

Efter mycket om och men valde hon och hästens ägare att skicka in en håranalys. Såhär skrev hon för för några veckor sedan:

Så här blev det:

En häst har mögel i kroppen och därför dåligt imunförsvar.
En häst har borelia och därför dåligt imunförsvar.
En häst har grav zinkbrist och allmänt mineralbrist och därför dåligt immunförsvar.

Lite kortfattat det vi fick som svar från Morgan. Alla tre hade alltså något helt annat som grund för samma symtom, mycket intressant! Det enda jag kan dra som slutsats är att det inte är så lätt att sätta diagnos efter symptom, utan måste se till individen.

Jag kan nu konstatera att Morgan Strålmans håranalys resulterade i att hästarna HELT blivit av med all whiteline disease! Jag var och verkade unghästarna idag och den som fått AME preparaten hade inte en enda liten fläck kvar, de andra tre där hade pytte pytte lite kvar här och där, de har bara fått bioprominet.

Unghästarna var hotade med att gipsas på klinik eller slakt, så det känns som en fantastisk seger. Dessutom var de aldrig ens ömma det minsta efter mina verkningar. Ägaren stod och grät idag efter jag hade verkat den första hoven och det inte fanns några hål att gräva upp.

För min egen häst kan jag säga att även hans whiteline disease har slutat förvärras när jag började med preparaten och att han är pigg och glansig i pälsen. Eftersom jag rider så mycket på grus så sliter han i takt med att hovarna växer, så jag har inte behövt verka på ett bra tag, under tiden har de uppgrävda hålen smugit sig ner till marken. En vacker syn 🙂

Otroligt intressant! För oss (mig och mamma har Eddy Bloms produkter endast visat verkan på en fångshettis, men inte på vår lilla islandshäst, men då hennes mamma kanske var sjuk redan under dräktigheten så kanske det inte var/är så mycket att göra åt det. Pat Colebys tips har fungerat desto bättre. Kort sagt finns det inget enkelt svar, än att det är svårare än vi tror.

/ Joanna

Annonser

2 thoughts on “Orsak och verkan..

    1. joannanieznaj Inläggets författare

      Nae, hålväggar sker i vita linjen. Detta sker i lamellranden, och på svenska kallas lamellrandsröta. Randen blir smulig och geggig, men jag har själv aldrig sett det dock och därför har jag lite svårt att beskriva det.

Kommentarer inaktiverade.