Döda elit-hästar

Malin har redan skrivit ett inlägg om det men jag har några fler tankar just för att dessa tre elit hästar dött ganska så tätt inpå varandra.

(Problem när man använder djur i sport, till skillnad får sig själv människan, är att vi själva Vet, vad vi känner. Mår vi riktigt dåligt och kanske konstigt, så stället vi inte upp eller avbryter. En häst, att den inte vill, kan bero på 1000000 olika orsaker. Det är alladels för vanligt i hästvärlden att hästarna tvingas göra något de inte vill. Springa, hoppa, gå in i transporten, och varför den inte vill kan som sagt bero på mycket. ”Hästen är bara lite seg”, ena dagen kanske den är seg och omotiverad, men den andra kanske den är sjuk, hur ska den visa detta? )

Den senaste hästen dog under longering, som djurens rätt skrev, undrar jag också Var hästen inspänd? Hur då? Hur länge longerades han, vilka gångarter? (Inspänningarna kan hinda hästens syre upptagning.)

Klart det kan ha varit något medfött, men så tätt in på varandra, och tre stycken, Elit HOPP hästar? För mig är slumpen nästan utesluten. Det är säkerligen inte endast En orsak, men en kompott av flera? Något dåligt kan förvärras ännu mer…

Har alla tre hästarna nyss varit ute och rest, flygit?

Det är vinter, har hästarna stått inne mer än vanligt?

Finns det något nytt preparat hästarna fått? Kraftfoder, tillskott?

Har hästarna tränats mer än vanligt?

Och så vidare..

Hur mycket vi än försöker så kommer allting vi utsätter våra hästar för påverkar dom, mer eller mindre. Jag tycker att det allmänt i hästvärlden soppas för mycket saker under mattan. Om jag kommer ihåg rätt så är den vanligaste avlivningsorsaken för hästar i Sverige inflamationer i nedre delen av benen. Kotledsinflamtioner bland annat? Uppstår de verkligen bara sådär? Skulle inte tro det.

Annonser

2 thoughts on “Döda elit-hästar

Kommentarer inaktiverade.