Svar på fråga

När du får tecken på att någon av dina hästar har ämnesomsättningsstörningar, vad gör du då? Som nu tillexempel med Glaedan, vad är första ”åtgärden”? Jag är väldigt nyfiken eftersom det är sällan man kan fråga en veterinär en fråga som denna, de brukar inte ge så bra svar utan den är så ”trångsynta”.
Mvh Emma

Hej Emma!

Det finns många olika läror och lika många åsikter som det finns hästägare. Men såhär tänker vi :

Eftersom Glaeda har sen i höstas haft hålväggar  i sina hovar = kan bland annat vara koppar brist då fel hovform är uteslutet. Senaste veckan har hon även kliat bort en bit päls på mulen, dock kom detta väldigt plötsligt vilket inte behöver betyda zinkbrist.

Snaelilja, vår 6 åriga islandshäst, har tydliga täcken på zink brist då hon konstant kliat sig på mulen tills det uppstod sår. Efter en månads zink tillskott försvann såren på mulen och är nu helt osynliga, hon har dock en bit vid nacken där pälsen fortfarnde är kortare. (vilket ni kan se på bilden nedan)

Snaelilja 31/12 2011

Hur vet vi vad som är tecken på vad?

1. Zinkbrist leder ofta till hudåkommor som ex. exem, klåda och mugg. (finns en liten studie som en dansk veterinär gjorde på hästar med Otroligt mycket mugg som gick upp till ”knäna”. Det enda veterinären gjorde var att ge hästarna zinktillskott, utan att ändra på något annat som hagar eller grovfoder (vilket var det enda hästarna åt) Riktigt snart såg man tydliga förbättringar)

2.Kopparbrist kan leda till mycket, men b.la. alla svampinfektioner, hålväggar, bärrandsröta med mera..

Vilka sjukdomar/ åkomor olika minarelbrister leder till står även otroligt bra förklarat i Pat Colebys bok, Naturlig Hästhållning, finns säkert i fler böcker, men det är det vi använt oss av och har fungerat alldeles ypperligt för våra hästar. (samtidigt vet jag människor det inte fungerat lika bra för, där andra metoder fungerat bättre, vilka inte fungerat för oss)

Men det är mycket att ha i åtanke, det kan vara brist, det kan vara överskott, det kan vara hovformen, det kan vara allt möjligt nästan.

/ Joanna

Annonser

2 thoughts on “Svar på fråga

  1. Gisela

    Hejsan!

    Jag har bara en liten fråga och det är vad var det för zinktillskott du gav?

    Jag hittar ingenting med bara zink här i Sverige, bara i England/USA!
    Skulle bli oerhört tacksam om du hade något tips åt mig.

Kommentarer inaktiverade.