Parelli Dvder

Nu har jag sett klart alla filmer som jag har fått lånat av Joanna! Jag tror det var 15 stycken,väldigt nyttiga filmer. Den filmen som har hjälpt mig mest, är den där Linda Parelli förklarar hur pass viktigt det är att anpassa sin energi efter hästens. Med hjälp av att kunna kontrollera våran energi, blir vi så mycket tydligare och mer intressanta för våra hästar!
Det har förklarats mycket om varje horsenality, och att det är hästen som ska röra på sig, inte vi! Vi måste lära oss att stå stilla (om vi inte tillsammans med hästen ska någonstans), annars är det hästen som flyttar runt på oss. Och hur ska vi kunna vara tydliga i vårat kroppspråk om vi rör på oss hela tiden? Vi skickar ut så mycket signaler till hästen, vad vi än gör, läser hästen oss. När du som minst tror att den ser dig, så ser den dig! Ju mer ”tomma” signaler du skickar ut – desto mindre kommer hästen tillslut att lyssna.

Något mer som har återkommit är eftergiften, när du är neutral, då du tar bort all fokus och energi från din häst och hästen själv har ansvaret att fortsätta behålla gångart, riktning och se sig för vart den går tills du frågar om någonting annat. Hästar vill inte att vi tjatar! Ger vi dem bara möjligheten till att själva få ta ansvar så kommer de sedan mer än gärna att göra det!

Kort och gott så kan man lära sig något från varje film, det spelar nog ingen roll hur långt man har kommit tillsammans med sin eller sina hästar, det spelar heller ingen roll om man är en skogsmulle eller tävlingsryttare. Är man ute efter ett samspel och ett partnerskap tillsammans med sin häst så rekommenderar jag dessa filmer varmt! 🙂 Filmerna finns att se på ParelliConnect mot att man blir medlem där.

Annonser
Detta inlägg postades i Uncategorized den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.