Visste ni att..

.. En hästsko vibrerar med 800 Hz vid islag på hårda underlag. Denna frekvens har visat sig skada levande vävnad och förstör kapillärer och kan även ge neurologiska problem (som stickningar och brist på känsel). När kapillärer förstörs minskar även blodcirkulationen.
Detta kan jämföras med de vibrationsskador som de som arbetar med kraftverktyg, framförallt borrar av olika slag, kan få.
Om en häst skos av, kommer cirkulationen sakta men säkert tillbaka och det kan faktiskt vara obehagligt för hästen, för det blir samma känsla som när du har kylt ner dina händer och sedan stoppar dom i varmt vatten – det bränns och svider!

Mer finns att läsa Här och i boken ”Ett sunt hästliv” skriven av Dr vet med Hiltrud Strasser.

Gammal bild på Snobbens ena bakhov.

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta, hovar den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.