Svar på kommentar

Kommentar: Jag undrar hur du tänker här? Mina går ute från 6-20 varje dag, har vindskydd i hagen o fritillgång på mat men som står inne i box på natten. Vid em står ändå mina hästar o
Väntar på att få gå in, fast dom har allt dom behöver ute. Hästar är idag inte avlade på samma sätt som förr, dom är framavlade för att kunna stå inne osv nu. Vi har även en hingst som försöker ha ihjäl andra hästar om han går med andra tycker du då att den ska gå med andra i alla fall? Han har bettet sig
Så ända sen han blev hingstig oh är idag 10 år. Har även ett sto som är likadan i grannstallet där alla hästar går på lösdrift året runt, men hon funkar bara med en häst o inga andra? Jag har följt din blogg nån vecka oh du skriver emot dig själv konstant.
Vf inte släppa alla djur fria, gå nakna, intw röra hästar eller andra djur ist då är dom ju lyckligast inte sant? Du ska nog akta dig för lite hur du uttrycker dig fel personer kan läsa din blogg!

Svar: Många hästar har kraftfoder liggandes i krubban när de kommer in i boxen, vilket är något de kan längta efter. Hästar är djur som följer mönster. Om de brukar bli hämtade från hagen vid en viss tidpunkt under en längre period kommer de vara förberedda på det, antingen stå och vänta vid grinden eller se till att vara långt ifrån den för att inte bli hämtade.

Dagens hästar skiljer sig otroligt lite från dåtidens vildhästar. De har fortfarande samma basala behov. En av våra källor till detta är SLU, Sveriges Lantburks Universitet, vi tycker att alla borde läsa detta, vi själva har även skrivit det i fakta sidan om Hästen.

Det skulle vara intressant att se vad boxlevande hästar gör om de får friheten att välja om alla dörrar och grindar vore öppna. Stå kvar i boxen under 12 timmar, eller gå ut  (förutsatt att mat, vatten, skydd och kompisar finns på båda ställena). Jag tvivlar på att hästarna skulle gå tillbaka till stallet, för de är otroligt nyfikna djur, och de skulle aldrig frivilligt vara helt stillastående under 12 timmar, om de inte är sjuka.

Om en hingst uppvisar oönskat psyke redan vid tidigt ålder tycker vi det är ett tydligt tecken på att hästen inte har önskvärda avelsegenskaper. Sen beror hästars sociala interationer mycket på deras omgivning, hur stor flocken är och hur länge de gått ihop. Men framförallt hästens uppväxt och uppfostran. Om en häst redan i tidig ålder endast varit med sin mor under 6 månader för att sedan traumatiskt bli avskild och efter det fortfarande inte fått lära sig hur den ska kommunicera med andra hästar och lära sig att känna en trygghet i en flock, så det det desto svårare för den att göra det senare i livet. Oavsett kön. Hästar kan ha traumatiska upplevelser från sin barndom som senare resulterar i konstiga beteenden. Likaså kan hästarna ha hormonella störningar som påverkar deras beteende jämtemot andra hästar.

Hästarna har inte skrivit på ett papper eller valt att vara med oss frivilligt, det är vi människor som tvingar oss på att ha hand om och träna denna djur som vår rekreation. Därför anser vi att det är hästägaren och/eller tränaren skyldighet att göra detta på hästens villkor. Den ska må bra, både mentalt, emotionellt och fysiskt, och samtidigt tycka om att utföra det arbete vi önskar. De gör inte uppror som många förtrycka människor som lever i diktaturer, rent av därför att hästar är bytesdjur, de är skapta för att anpassa sig och göra sitt bästa för att överleva. Men många hästar säger vad de tycker, de viftar på svansen, de bits när sadelgjorden spänns, de vill inte bli fångade och springer hellre i tre timmar i hagen än en timme under ryttare. Vi ser det som människans skyldighet att se till att våra älskade djur har det så bra som möjligt.

Vem anses vara fel person? Vi vill bara förmedla att det finns andra hästhållning och hästtränings sätt än det traditionella, varför vi har valt dessa och varför vi vet att det är det bästa för våra hästar. Det är upp till var och en att själva välja hur den vill ta hand om och träna sin häst.

Kommentar: Som sagt så klarar dom sig inte på samma sätt längre oh alla hästar klarar sig inte utan täcke. Hemskt att dom ska få gå utan täcke när det regnar o snöar o dom kan aldrig torka sen hoppar folk upp o rider på dessa kalla ryggar? Min eqt blev chockad o stum när hon såg detta! Du måste förstå att hästen är inte längre ett vildt djur men än till tio procent cirka max! Dom klarar sig inte då, ja lider med alla hästar utan täcke usch!

Som vi tidigare sagt är hästens steg från vildhäst till tamhäst otroligt litet, enda skillnaden är att de är mer tama, deras biologiska behov är fortfarande dessamma. Som vi skrivit här. Sen har vi även skrivit om hästens päls och dess isoleringsförmåga, baserat på forskningar och vetenskapsartiklar.

En häst har som sagt en otrolig isoleringförmåga, och ska därför inte bli igenomblöta utan endast den allra yttersta pälsen kommer att bli blöt samtidigt som hästen längst in är torr. Du kan se ett inlägg och bilder om hur det ser ut i verkligheten här. Våra hästar är även i ständig rörelse vilket gör att deras blodcirkulation ständig håller musklerna varma och redo för flykt. Sen hoppar vi trots det aldrig bara upp på våra hästar. De masseras enligt anvisnigar av hästfysioterapeut innan sadling för att ytterliggare sätta igång blodcirkulationen över hela hästen. Efter detta leker vi även med våra hästar från marken, så att det kan bli ännu mer varma och bekväma i kläderna, samtidigt som vi ser om de är mentalt, emotionellt och fysiskt redo för att ridas. Efter ridning ska även hela hästen stretchas.

Annonser
Detta inlägg postades i Frågestund, Hästfakta, Hästhållning, Hästtankar den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

5 thoughts on “Svar på kommentar

 1. Louise

  Det denna person, som skrivit dessa kommentarer, försöker göra är ju att känna sig bättre själv för att han/hon är lat. Slippa ha dåligt samvete.
  Att hävda att det är elakt att ha hästen otäckad är ju absolut ett bevis på ren ignorans…
  Något som är elakt är att ha en psykiskt labil häst gående själv bara ”för att”. Bevisligen ska den ju inte avlas på om den har ett sådant beteende, så varför inte kastrera den och rehabilitera den stackaren så att han kan få ett bättre hästliv?
  Jag skulle ALDRIG låta min häst gå själv, dag ut och dag in! Det om något skulle GÖRA HENNE labil – någonsin tänkt på det?!
  Nej, det är så mycket lättare att göra som man alltid gjort och att komma med larviga undanflykter… Samt att lyssna på en ET – de är inte allvetande! De är människor med åsikter de också, även de kan vara trångsynta, och de är inte specialiserade på hovar, päls, eller något sådant.
  Larvigt är vad det är! Forma egna åsikter och få arslet ur vagnen och se efter själv hur dina hästar mår innan du hoppar på de som faktiskt osjälviskt gör vad som är bäst för hästen.

 2. Emma

  Louise, jag måste bara säga att jag tycker att din kommentar var väldigt bra och jag håller verkligen med. Det där med eq stämmer också väldigt bra, jag har en eq i stallet och visst, hon är kunnig på vissa saker men ibland är det skrämmande vad lite hon kan (framförallt kring naturlig hästhållning) och då har hon ändå en lång utbildning bakom sig…

 3. Sanna

  Hej!
  Du skriver att ni masserar era hästarna innan sadling, träning för att få igång blodcirkulaton. Verkar väldigt intressant! Skulle inte ni kunna skriva ett inlägg om vart ni masserar på kroppen innan träning och varför på just de ställena?
  /Sanna.

 4. Olivia

  Hittade detta inlägg efter att jag klickar runt bland era intressanta texter! Och jag måste bara säga det: Vilket underbart moget bemötande ni/du har. Det kommer ni/du komma långt på, helt underbat, GO GO GO!
  Mvh

Kommentarer inaktiverade.