Hästens Päls

 

Nicke Sund varmblodig travare under vintern 2010

Våra tankar

Vi tror på att en frisk häst, oavsett ras, kan acklimatisera sig till att klara av ett kallt klimat som Sveriges, utan materiel hjälp ifrån människan i form av ett täcke.

Nyckelordet här är frisk, en häst med en inre obalans i form av en infektion eller virus, obalans i muskler, svaga leder, inre organ störningar, psykiska eller hormonella obalanser och med brister eller överskott på mineraler, är inte en frisk häst.

Vad man gör åt detta kallas komplementär medicin som svenska veterinärer inte är utbildade inom.

Varför har bara några av islandshästarna i en flock långa långa skäggstrån under hakan och överdrivet mycket hovskägg? Varför har en häst alltid återkommande mugg? Varför får den så lite eller alldeles för mycket päls?

Det kan vara mängder av små och för det traditionella hästägar-ögat oviktiga obalanser som ofta förklaras med ”han har alltid haft så”. Enligt vår mening kan alltså en häst som fryser trots att han har, en bra hage, vindskydd och fri tillgång på mat ha en inre obalans. Joannas varmblod Nicke är ett levande exempel på detta. Vi valde att följa instruktioner angående mineraler ifrån boken Naturlig Hästhållning skriven av Pat Coleby vilket gav otroligt snabba resultat.

Orsaken till att så många hästar är ”dolt” sjuka beror på många faktorer, men framförallt på okunskap hos oss hästägare, dåligt/ för mycket /eller för lite foder, av alla sorter, samtidigt som klimatförändringar och försurning påverkar jorden så den blir utarmad på mineraler, och därigenom är även grovfodret av sämre kvalitet. Som Eddy Blom skrivit i sin bok En speciell hästbok

”Jag kan undersöka hästar, som ägaren anser vara friska, men jag hittar alltid något som går att förbättra. Det gäller att i tidigt skede se tendenser och obalanser som i framtiden kan bli sjukdomar eller andra problem.”

Utdrag ur forskning eller artiklar:

Hästfocus 1/2011 Pälsen- Hästens klimatanläggning

Agronomie doktor i lantbruksteknik, docent i hästens fysiologi vid SLU och lärare vid ridskolan Strömsholm, Karin Morgan

..”Det finns hästar i alla klimat, och hästen har en inbyggd termostat som ser till att kroppstemperaturen håller en komfortabel jämn nivå.”..

 

 

..”Generellt kan man säga att ju mer mat hästen får ju längre temperaturer klarar den.”.. (tänk på sport och elit hästen här!)

..” Man når bättre värmeeffektivitet med föda än med täcke. Det är som en kamin, ju mer ved man lägger in, desto varmare blir den. Det är främst grovfoder, hö eller hösilage, som ger bästa energitillskottet och spillvärme inuti. Ökad fodermängd kompenserar alltså den extra energiförlust som uppstår till följd av kylan.”..

 

..” enligt en finsk studie av unghästar såg man att de började äta mer någonstans kring elva minusgrader -11°. Gruppen bestod av olika raser, vilket i sig är intressant, tillägger Karin, som menar att alla raser kan anpassa sig till kyligt klimat. Forskning visar att en shetlandsponny klarar kyla lika bra som ett varmblod, att anpassningsförmågan är densamma oavsett ras.”..

..” Att det vilar snö och frost på hästens rygg är ett gott tecken som tyder på god isoleringsförmåga. Likt ett välisolerat hustak. Där snön ligger kvar stannar värmen inomhus.”..

 

..” Karin Morgans bestämda åsikt att en klippt häst ska ha täcke som ersättare till pälses isolering. Men det gäller helklippta hästar, en häst med klippt hals och en bit på buken, behöver däremot inte per automatik täcke.”..

..”För hästar som går ute dygnet runt är förmågan att bibehålla värme densamma som hos den uppstallade hästen, men det ställer kvar på en ligghall där hästen kan hitta en torr plats att sova på om den vill.”..

 

..”Ligghallen hindrar hästens värme från att stråla rätt ut i rymden, istället bibehålls den närmare hästen tack vare tak och väggar.”..

..”Ytters handlar det om att ha ett djuröga, att läsa sin häst och kunna den. Och framförallt att inte förmänskliga den. Om vi fryser, behöver det inte betyda att hästen fryser.”..

Hästfocus nr 2 2007 När fryser och svettas hästen och varför? Agronomie doktor i lantbruksteknik, docent i hästens fysiologi vid SLU och lärare vid ridskolan Strömsholm, Karin Morgan

..”Det värsta vädret för hästar är regn och blåst men de trivs oftast när det är kallt, vindstilla och snö.”..

..”Hästar är anpassade till att klara sig i varmt och kallt klimat, det finns hästar i Australien och Sahara där det blir över 40 grader varmt och i Nordamerika och Mongoliet där det blir lägre än 40 grader kallt. Det viktigaste är att hästarna har tillgång till vatten och att de kan svettas ut överskottsvärme när de blir varma, och att de har tillgång till foder och/eller mycket kroppsfett så de kan hålla värmen i kyla.”..

..” Karin Morgan menar att alla hästar kan vara ute jämt om de har fri tillgång till grovfoder och skydd mot vind och nederbörd.”..

..”Hästar som flyttar från ett varmt ställe till ett kallt ställe behöver tre veckor på sig till nya förhållanden och acklimatisera sig. ”..

..”Inget täcke på svettig häst!

När hästen har arbetats, ridits eller körts så att den är svettig tar det ungefär två timmar innan muskeltemperaturen återgår till det normala. – Om man lägger på ett ridtäcke/ländtäcke medan man rider förhindrar man värmeavgången. På samma sätt blir det om man lägger på ett täcke direkt efter ridningen på den varma hästen. Hästen behöver kunna göra sig av med värmeöverskottet och kylas av när den arbetar och efter arbetet. Två timmar efter arbetet kan man eventuellt lägga på hästen en yllefilt som släpper igenom fukten. Sedan kan filten ligga på tills hästen torkat den med sin kroppsvärme.”..

Mer läsning

http://migrated.ifokus.se/uploads/58c/58cd648e48e53effe8100499b14a4e0f/hastvarme.pdf

http://causamremove.blogspot.com/2010/01/hastens-varmesystem.htmlhttp://causamremove.blogspot.com/2010/01/tacken.html

https://lycklighast.wordpress.com/2011/01/16/svensk-forskning-om-losdrift/ 

 http://www.sjv.se/download/18.62af51191240430af4d80001074/Slutrapport.08.hästuppfödning.Bollerup.pdf

Annonser

2 tankar om “Hästens Päls

 1. Emma

  Otroligt bra artikel! Ska visa denna för mina stallkamrater som tvingar på sina hästar dubbla täcken trots att det inte ens är minus grader ute…men dem fryyyyser ju så mycket!
  Super blogg, håller med till 100% i det ni skriver!

  1. joannanieznaj Inläggets författare

   Tack så mycket!
   Ja det gäller att inte förmänskliga våra hästar.
   Sen tror jag inte jag tog med det i artikeln, men dubbla täcken gör det endast 10% varmare för hästen. Tygden av täckenrna gör att luften där under blir mindre och till och med försvinner, och det är luften som gör det varmare. (I det här fallet är det likadant för oss människor, tjocka sockar och luftiga skor är varmare än supertajta skor)

Kommentarer inaktiverade.