Visste ni att..

.. ett täcke, hur det än används, fråntar effektivt hästen dess naturliga, livsnödvändiga och mycket effektiva termoreglerande system?
Oberoende av var hästen lever, exempelvis i Spanien eller i kallaste Norge, söker den ändå inte överdrivet skydd från elementen, snarare är den utsatt för väder och vind, sol och stormar och varierande temperaturer hela sitt liv. Trots detta kan hästen bibehålla sin kroppstemperatur på ca 38 grader. Ansvarig för denna uppgift är ett komplicerat och mycket effektivt termoreglerande system i hästens hud och päls. Dessa kan både skydda från yttre temperaturvariationer och även göra sig av med inre värme som genererats av muskelaktivitet för att förhindra att organismen överhettas.

Människan ska inte lägga sig i hästens termoreglering!

Oavsett väder och vind så går inte våran flock in i ligghallen – de rör på sig och äter istället! Medan en häst med täcke antagligen skulle bli för varm om den skulle röra på sig lika mycket.

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

2 thoughts on “Visste ni att..

  1. Camilla

    Har en arabkorsning i stallet som skakar riktigt mycket om det regnar på sommaren, hon fryser verkligen. Känns snällare att låta henne ha ett täcke på sig då så hon slipper frysa så mycket.

    Min häst klarar utan problem att vara utan täcke hela vintern, kallblodstravare, men jag klipper honom och då behöver han täcke. Jag vill kunna träna honom ordentligt även vintertid, och då behöver han klippas. På gott och ont. I nuläget överväger fördelarna.

  2. Linnea b

    Som sagt så klarar dom sig inte på samma sätt längre oh alla hästar klarar sig inte utan täcke. Hemskt att dom ska få gå utan täcke när det regnar o snöar o dom kan aldrig torka sen hoppar folk upp o rider på dessa kalla ryggar? Min eqt blev chockad o stum när hon såg detta! Du måste förstå att hästen är inte längre ett vildt djur men än till tio procent cirka max! Dom klarar sig inte då, ja lider med alla hästar utan täcke usch!

Kommentarer inaktiverade.