Visste du..

.. att en häst bara sover ca 4 timmar per dygn? Och de sover max 20-30 min per gång. Sovtiden sorteras ut under hela dygnet. De sover alltså inte, som många tror, enbart på nätterna. När du stallar in en häst på box tvingar du den vara inne 12-20 timmar per dygn, de sover då inte från kväll till morgon som också många tror, då de som sagt är gjorda för att bara sova omkring 4 timmar.

Anledningen till att de inte sover mer än så är helt enkelt för att de är flyktdjur – det är farligt att sova! De förlorar kontrollen om vad som händer runt omkring dom.

Annonser
Detta inlägg postades i Hästfakta den av .

Om malinstenstrom

Mitt hästintresse började redan när jag var 2 år. Jag växte upp på landet i Kolmården där vi bodde några meter ifrån en liten hästgård. Jag fick hjälpa till med alla möjliga hästar och ponnys i det stallet, och var mer i stallet än vad jag var hemma. På den vägen började mitt hästintresse och jag började även på ridskola som 7 åring. När jag var 13 år tröttnade jag på att gå på ridskola och började leta foderhäst. Jag hittade då en enögd liten ponny som fångade mitt hjärta med en gång. Midnight Special heter han men kallas Snobben. Nu, 7 år senare har jag fortfarande kvar honom och har även tillökat familjen med en liten lusitano vallack på snart 2 år vid namn Exito. Som många andra red jag vanlig traditionell dressyr, och tränade för tränare väldigt regelbundet. Under alla dessa år kände jag att Snobben och jag inte arbetade med varann, vi arbetade emot varann. Såfort jag bad om arbete så bockade han och sparkade bakut och flög rätt upp i luften, han stenvägrade med andra ord. Jag tog ut en equiterapeut för att kolla igenom honom och det visade sig att han var dubbelsidig halt i både kot och knäleden. Det blev en lång vila och många sprutor. Jag blev helt förkrossad över att min lilla älskade ponny har haft ont hela tiden, och började ifrågasätta varför det blir såhär. Varför så himla många hästar råkar ut för inflammationer i alla möjliga leder. Jag började läsa allt jag kom åt på internet, och kom fram till att så man tränar i traditionell dressyr är inget jag vill göra med min ponny. Jag tog kontakt med en tränare inom Akademisk Ridkonst, och fick även upp ögonen för Natural Horsemanship. I samband med detta släppte jag ut snobben på lösdrift, med nästintill fri tillgång på mat och tog strax därefter av skorna på honom. Det var inte förrän 2 år senare som jag hittade min Parelli instruktör Joanna, som jag nu även har fått äran att ha en blogg tillsammans med.

2 thoughts on “Visste du..

  1. Ingela

    Jag finner inga ord i hur bra ni skriver! Det går helt enkelt inte att beskriva mer än att jag inte kunde sluta läsa era inlägg! Läste noga genom och kollade på alla filmer i ”konsten att rida dressyr” och mycket av det jag redan tyckt om elitdressyren som syns utåt fick jag bekräftat men också en hel del nya tankar och ahaupplevelser. Riktigt roligt! Tack för en otroligt lärorik blogg!

  2. malinstenstrom Inläggets författare

    Hej Ingela!

    Gud vad kul att höra! Tack själv för att du följer den! 🙂

    Kram Malin

Kommentarer inaktiverade.